U srijedu 12. svibnja 2021. godine na blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je ujedno zaštitnik Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, obilježen je dan Odjela.

Svečani program obilježavanja započeo je svetom misom u 14 sati u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio vlč. Odilon Singbo u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem.

Svetu misu svojim pjevanjem uljepšali su asistenti Odjela za psihologiju Dominik Borna Ćepulić i Ana Šeremet.

Čestitam svima, na čelu s Pročelnicom Odjela, dan Odjela za psihologiju. Iz perspektive integrirajućeg sveučilišta čestitam i međunarodni dan sestrinstva koji danas obilježavamo.
Pozvani smo biti pozorni na stvari na koje nas gospodin upozorava, a to je da unatoč svim našim dimenzijama i kvalitetama ne zaboravimo dimenziju skromnosti i poniznosti i ta je dimenzija u današnjim čitanjima opisana pod pojmom ljubavi.
Sveti Leopolod Mandić – zaštitnik našeg Odjela za psihologiju je čovjek u kojem možemo prepoznati kako Božja logika djeluje više nego naše logike.  Njegov život je značio biti na raspolaganju i stoga njegov rad, život i pomaganje možemo izjednačiti s ljubavi. Svatko od nas u parametru duhovnog, ljudskog, znanstvenog je pozvan živjeti ljubav. Ovo je poziv da se svatko od nas s vremena na vrijeme udalji od svojeg „ja“ i da se posveti onome što nam je Bog povjerio – briga za studente i briga za rad i razvoj ove ustanove.
Po uzoru na Sv. Leopolda trebamo ustrajati u radu i rastu ne samo našega Sveučilišta nego društva u kojem se nalazimo i svojih obitelji u konačnici. Trebamo neprestano moliti zagovor svetog Leopolda da ne izgubimo vrijednost zajedništva, prepoznavanja jednih drugih i razumijevanja za druge što se može dogoditi nakon što pandemija prođe. Kao psiholozi morate razumjeti pojedinca i biti uz njega, pomoći i dati mu smjernice da osoba izađe iz svojih problema. –
istaknuo je u svojoj homiliji Sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo.

Svečani akademski čin nastavio se u 15 sati izravnim prijenosom na službenom YouTube kanalu našega Sveučilišta iz dvorane „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“.  
Nakon Himne Republike Hrvatske sve prisutne pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je čestitao svim djelatnicima i zaposlenicima Odjela za psihologiju njihov dan te nastavio: Ovoga vikenda posjetio sam svetište svetog Bogdana Leopolda Mandića pri čemu sam na poseban način molio za rad i razvoj našega Odjela za psihologiju. O postignućima našeg Odjela, Odjela na koji se prijavljuje najveći broj kandidata za upis i koji je od svojeg osnutka i početka rada 2013., u nepunih osam godina iznjedrio izvrsne obrazovane mlade psihologe od kojih su mnogi uspješno našli svoja radna mjesta, uspješni su na provođenju raznih projekata u društvu i Crkvi, na doktorskim su i specijalističim usavršavanjima. Zalaganjem svih do sada pročelnica, a posebno doc. dr. sc. Ljiljane Pačić-Turk kojoj čestitam na novom četverogodišnjem mandatu, svih nastavnika i znanstvenika našega Odjela za psihologiju, Odjel je izrastao u jednu od perjanica našega Sveučilišta. Prepoznatljiv je u javnosti i poželjno, premda zahtjevno mjesto studiranja i odgoja budućih naraštaja psihologa. Želim zahvaliti svima na trudu i zalaganju, ljubavi za Odjel, Sveučilište i studente. Hvala svim našim studentima na svim njihovim aktivnostima, kako od onih obaveznih tako do onih kada izdvajanjem svojeg slobodnog vremena pokazuju ljubav prema svojem Odjelu i Sveučilištu. Čestitam i svim nagrađenim studenticama i studentima u raznim kategorijama, a upravo oni pokazuju rad i zalaganje svih vas te vam poručujem da ostanete ustrajni.
O radu Odjela i njegovim postignućima od protekle pandemijske proslave dana Odjela za psihologiju izvijestila je pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić -Turk.
Sve vas pozdravljam u svoje ime i u ime Odjela za psihologiju našega Sveučilišta te vam zahvaljujem što nas pratite preko našeg YouTube kanala. Nadam se da je ovo posljednji ovakav susret i da ćemo iduće godine slavljem i pjesmom ispuniti Veliku dvoranu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Ponosni smo na sva postignuća koja smo postigli, a kojih nije bilo malo u protekloj godini dana. Pročelnica Odjela je kroz prezentaciju osim postignuća predstavila i podatke o o broju zaposlenih na Odjelu te o broju sudjelovanja na konferencijama te je istaknula kako su psiholozi našega Sveučilišta kroz Centar za psihološko savjetovanje imali važnu ulogu tijekom pandemije i potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine.

U novoj akademskoj godini izabrano je novo vodstvo. Mirta Gazibarić na mjesto predsjednice, Marta Šelimber na mjesto potpredsjednice te Ivone Zekan na mjesto tajnice Kluba. Skupština je održana 7. studenog 2020. godine, a upisano je 115 članova ukupno te smo se ponovno podijelili u iste timove.
S obzirom na to da smo se tada već uhodali u online svijet, 18. prosinca 2020. godine održan je prvi Hexis kviz znanja i virtualno druženje članova Kluba. Tradicija se nastavila tako da je drugi kviz održan već 26. veljače 2021., a u planu je održavanje kvizova i dalje čemu se veselimo. Zahvaljujemo Sveučilištu, Odjelu za psihologiju te pročelnici Ljiljani Pačić Turk na dosadašnjoj podršci u našem radu, a mi nastavljamo smišljati nove projekte i suradnje sa željom da nas podržavate i dalje. – istaknula je predsjednica Kluba studenata Odjela za psihologiju Marta Šelimber.

U drugom djelu akademskog čina uslijedila je podjela priznanja stečenih u akademskoj godini 2019./2020. u kategoriji izvrsnosti, diplomskog rada i izvannastavnog angažmana. Nagrađeni studenti uključili su se kamerom i tonom putem MS Teams platforme te sve srdačno pozdravili.
Odjelna priznanja dodijeljena su:

 

  1. Katarini Užarević, za I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5.0,
  2. Lari Fiolić, za II. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5.0,
  3. Mariji Rusan, za III. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjek ocjena 5.0,
  4. Ivani Malivuk, Sari Jelovčić, Sari Prpić, Esmeraldi Slaviček, Nikici Polak i Dori Mlinarić, za I. godinu diplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 4.9,
  5. Dori Fabris, Mihaeli Ovčar, Barbari Mamić, Tereziji Buljan, Luciji Rubinjoni, Marijani Hinek, Martini Margreitner, Valentini Martinović, Tanji Prskalo i Karlu Daliću, za II. godinu diplomskog sveučilišnog studija Psihologija s težinskim prosjekom ocjena 5.0.

 

U kategoriji diplomskog rada najbolji je bio rad Draženke Levačić ,Uloga automatskih, svjesnih i nesvjesnih procesa mišljenja u donošenju kompleksnih odluka.

Draženka Levačić  svoj je  diplomski rad izradila pod  mentorstvom doc. dr. sc. Mije Šetić Beg i komentorstvom dr. sc. Dragana Glavaša i obranila ga 2. srpnja 2020. godine s izvrsnim uspjehom.

U kategoriji najboljeg izvannastavnog angažmana priznanje je dobila Sara Jelovčić koja se u ime nagrađenih studenata obratila riječima:

U ime nagrađenih kolega i u svoje ime zahvaljujem Odjelu za psihologiju što je još jednu godinu zaredom prepoznao trud, rad i zalaganje svojih studenata te udijelio priznanja za najbolji akademski uspjeh, najbolji diplomski rad i izvannastavni angažman. Od kada sam zamoljena da danas održim govor, stalno mi se u misli vraćao citat sv. Ivana Pavla II. da “svaka vjernost treba proći najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti. Lako je biti dosljedan jedan dan, nekoliko dana. Ali teško je i važno biti dosljedan kroz sav život.”
To je rekao papa, a svi smo svjedoci kako je prošla akademska godina iznenada postala posebnijom i izazovnijom nego što smo mogli i zamisliti. Mnogima od nas bilo je potrebno neko vrijeme za prilagodbu online uvjetima rada, mnogi su se iz tjedna u tjedan optimistično nadali i radovali brzom povratku na staro. Međutim, bivalo je sve jasnije da povratak u rutinu nije toliko izvjestan i da je najbolje što možemo učiniti prihvatiti okolnosti onakvima kakve jesu i izvući maksimum iz prilika u kojima smo se našli.
Da smo u tome uspjeli, na neki način govore i danas dodijeljena priznanja. Naravno, iako na njima stoje naša imena, dio zasluga nose naše obitelji, prijatelji, kolege, profesori i druge značajne osobe u našim životima čija su podrška i vjera u naše sposobnosti bili dodatna motivacija i odskočna daska u trenucima kada je naša dosljednost dolazila na kušnju.
U svakom slučaju, ova su priznanja veliki poticaj da nastavimo revno izvršavati akademske obaveze te se usavršavati i izvan okvira redovne nastave.  No, koliko god su slatka, sva ova priznanja tek su početak naše izgradnje u postojanosti i sama za sebe nemaju puno smisla ako im ne pridodamo svrhu našeg zvanja, perspektivu drugog čovjeka, spremnost na služenje.
U tom duhu, čestitam svim nagrađenim kolegama i čvrsto se nadam i vjerujem da ćemo, uz Božju pomoć, izrast(at)i u kvalitetne stručnjake, a prije svega dobre ljude koji će, sukladno i geslu našeg Sveučilišta “Lux vera”, u budućem radu prepoznavati to svjetlo istinsko – dostojanstvo, vrijednost i potencijal u svakom čovjeku, a potom i donositi neko novo svjetlo, neku novu radost i nadu, novo dobro u živote onih kojima naša (stručna) pomoć bude potrebna.

 Posebne zahvale uručene su članovima Psihozbora za izvedbu pjesme Lean on me i profesoru Josipu Obradoviću na povjerenju koje je dao našem Sveučilištu i Odjelu za psihologiju za krunu svoje karijere.

Podsjetimo, grupa studenata Odjela za psihologiju pod vodstvom asistentice Ane Šeremet i asistenta Dominika Borne Ćepulića –  koji su, okupljeni u pjevačku skupinu Psihozbor, izveli pjesmu Lean on me pokazali su kako malo truda može izmamiti osmijeh i suze mnogima. Pjesma je emitirana na službenom YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i zabilježila je šest tisuća pregleda, a njezina izvedba u trenutku kada je svijet stao zbog pandemije virusa Covid-19 i potresa koji je u ožujku 2020. pogodio grad Zagreb, postala dijelom nade i istinskog svijetla u bolju i ljepšu budućnost i na tome im se u ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta od srca zahvaljujemo. Autori su: Stjepana Pavelić, Nikola Novosel, Marta Šelimbar, Esmeralda Slaviček, Sara Mišić, Sara Šopar, Domagoj Čondrić, Ivan Milić, Valentina Martinović, Terezija Buljan, Emma Konjević, Marija Dadić, Marta Cvitan, Veronika Jurišić,  Dora Ružić, Dora Vukušić, Ivona Krajinović i Tanja Prskalo.
Zahvalnicu je u ime Psihozbora preuzela studentica Marta Šelimbar.

 

Kao uvod trećem dijelu akademskog čina uslijedio je prilog Odjela za komunikologiju i Odjela za psihologiju koji nas je podsjetio na drugi međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju. Potom su doc. dr. sc. Krunoslav Matešić i izv. prof. dr. sc. Anamarija Bogović Dijaković  predstavili zbornik radova s drugog međunarodno znanstveno-stručnog skupa Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s temom Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice. Skup se bavio različitim temama i pokušao je dati odgovore na brojna pitanja. Neke od tema su: razvojne poteškoće djece i mladih, poremećaji ponašanja te njihov utjecaj na obiteljske odnose, kognitivne i emocionalne poteškoće i kvaliteta života osoba s mozgovnim oštećenjem, savjetodavni i terapijski rad u svrhu rehabilitacije, prevencije psihopatologije i unaprjeđenja pozitivnog razvoja, kvaliteta života osoba starije životne dobi i pojedinaca s mozgovnim oštećenjima. Skup se bavio i odnosom stresa i mentalnog zdravlja koji uključuju i prilagodbu pojedinaca i zajednice na izvanredne životne okolnosti, tradicionalnim i suvremenim teorijskim i metodološkim pristupima u istraživanju mozga i ponašanja, rizičnim i zaštitnim čimbenicima u zdravlju mozga kao i neuroetikom i društveno odgovornim ponašanjem u dijagnostici, istraživanju i liječenju.

Svečani akademski čin završio je akademskom himnom.
Cijeli program moderirali su studenti Odjela za psihologiju Rej Kovačević i Lara Fiolić koji su svojom snalažljivošću i profesionalnošću pokazali kako su studenti Odjela za psihologiju odlični voditelji.