U petak 6. listopada 2017. godine Odjel za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježio je svoj dan. Proslava dana Odjela započela je  euharistijskim slavljem u Sveučilišnoj kapeli koje je predvodio mons. Valentin Pozaić, biskup u miru u koncelebraciji sa Sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom i izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem.

Misno slavlje svojom pjesmom uveličali su studenti Odjela za sestrinstvo.

Mons. Valentin Pozaić, biskup u miru osvrnuo se na liturgijska čitanja rekavši kako su ona poznata i blizu vjerničkom srcu: „Isusove riječi su stamene, kamene, riječi nad vremenskog značenja sa sva vremena ukorijenjene u vječnome, a mi k vječnome putujemo.“

Prigodni program proslave Odjela nastavio se u velikoj dvorani u novoj zgradi na Kampusu Sveučilišta na 3. katu kojemu je prisustvovala Uprava Sveučilišta, biskup Pozaić, brojni nastavnici, studentice i studenti Odjela za sestrinstvo.

Sveta Majka Terezija je poznata kao  zaštitnica siromašnih i nemoćnih. Pamtimo je kao skromnu ženu u bijeloj haljini plavog obruba koja je čitav svoj život posvetila služeći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Stoga, nije niti čudo da je Odjel za sestrinstvo upravo ovu sveticu izabrao za svoju zaštitnicu, a njezinu plavu boju kao zaštitnu boju Odjela.

Na aktivnosti Odjela u protekloj akademskoj godini osvrnula se pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak koja je u svojoj prezentaciji predstavila sve aktivnosti koje je Odjel imao u protekloj akademskoj godini u čiju su se organizaciju uključili brojni studenti i nastavnici.

„Drago mi je što smo se danas okupili u našoj lijepoj, veliko dvorani i što slavimo dan Odjela koji u ovoj akademskoj godini ima najveći broj upisanih studenata i studentica. Zahvaljujući pročelnici Odjela doc. dr. sc. Marti Čivljak, koja uspješno i s puno ljubavi vodi Odjel, naša akademska zajednica raste i na tome joj puno hvala.“

„Mnogima Afrika zvuči atraktivno i kao jedno od cool mjesta za odlične fotografije na društvenim mrežama, međutim kada jednom odete tamo, zaboravljate svijet u kojem živite i shvaćate koliko ste samo sretni“ – započela je prezentaciju  „Živjeti, ljubiti, služiti“  studentica studentica druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo Terezija Gložinić koja je kroz fotografije i osobnu pripovijest prepričala svoje iskustvo boravka u Beninu u Africi. O zdravstvu i medicinskoj skrbi govorila je doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler, napomenuvši kako su to izrazito teški uvjeti za život i kako je ona za vrijeme svoga boravka obavila u suradnji s Terezijom preglede nekoliko djece. Obje su se složile kako je ovo putovanje bilo njihovo životno iskustvo koje ih je obogatilo i poučilo mnogim stvarima.

Službeni program zaključili su studenti i studentice Odjela za sestrinstvo, pod vodstvom Josipa Strčića, posebno za ovu prigodu uvježbali nekoliko pjesama koje je publika nagradila s velikim pljeskom. Prigodno druženje nastavilo se u foajeu velike dvorane.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište