CHR_July13_Covers.qxp

 Američka povjesničarka židovskog podrijetla dr. sc. Esther Gitman objavila je u ljetnom, trećem broju ovogodišnjeg izdanja (str. 488-529, vol. 101. n. 3 ) prestižnog znanstvenog časopisa The Catholic Historical Review članak o blaženom Alojziju Stepincu pod nazivom Archbishop Alojzije Stepinac of Zagreb and the Rescue of Jews, 1941–1945.

 

U članku autorica pokazuje kako je zagrebački nadbiskup poduzimao akciju spašavanja nekoliko stotina pojedinaca povezanih s hrvatskom židovskom zajednicom, kako je spasio više od tisuću Židova koji su bili u mješovitim brakovima kao i mnoge druge za koje je nacistički režim predstavljao opasnost.

Koristeći se dokazima iz raznih arhiva, svjedočanstvima preživjelih članova obitelji i drugom dokumentacijom, autorica raspravlja o tome kako je Stepinac reagirao na politiku ustaškog režima pod pokroviteljstvom nacista i fašista te kako je iskoristio svoju poziciju u Crkvi da bi promicao spašavanje Židova. U istom članku autorica govori o suradnji nadbiskupa Stepinca i mons. Giuseppea Ramira Marconea, apostolskog vizitatora pape Pija XII., te kako su zahtijevali od Vatikana da se Židovi, koji su došli u talijansku zonu, ne deportiraju nazad u NDH.

Znanstveni časopis The Catholic Historical Review odlučio je objaviti članak doktorice Gitman nakon što je prošao dvostruku provjeru naših suradnika koji nisu znali tko je autor članka. Riječ je o četirima suradnicima, znanstvenicima međunarodnog ugleda iz Hrvatske i svijeta. Gdje su naši suradnici imali prigovor i kritiku, doktorica Gitman bila je u mogućnosti pružiti adekvatne odgovore te je svoje tvrdnje potkrijepila dokazima iz arhiva. Neki prigovori su bili irelevantni za temu članka i za njih nismo tražili odgovor. Članak doktorice Gitman predstavlja značajan doprinos raspravama koje se odnose na ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca u Zagrebu tijekom teških godina Drugog svjetskog rata. Uredništvo časopisa The Catholic Historical Review stoga je sretno što će taj članak učiniti dostupnim znanstvenom svijetu. Stavljanjem slike nadbiskupa Stepinca u zatvoru na naslovnicu ljetnog izdanja željeli smo skrenuti pozornost na tu važnu osobu u povijesti Katoličke crkve u 20. stoljeću – izjavio je  profesor Nelson H. Minnich, urednik časopisa The Catholic Historical Review i profesor na Odjelu za povijest na Američkom katoličkom sveučilištu.

Ovaj je članak još jedan u nizu onih koji na temelju činjenica pokazuju koliko je kardinal Alojzije Stepinac u teškim vremenima Drugog svjetskog rata bio zauzet u obrani dostojanstva svake osobe.

O autorici:

Doktorica Esther Gitman doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svoga istraživanja sažela je u knjizi Kad hrabrost prevlada (When Courage Prevailed), koju je u prijevodu na hrvatski jezik objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost. Knjiga obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH a jedno je poglavlje posvećeno ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. Autorica se bavi temama vezanim uz Židove u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata i na temelju znanstvenih dokaza i povijesnih činjenica ukazuje na posebnost i veličinu kardinala Alojzija Stepinca u svim tim događanjima.

U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje je studentima držala kolegij o spašavanju Židova u NDH.

 

O časopisu:

Znanstveni časopis The Catholic Historical Review, koji je pokrenulo Američko katoličko sveučilište (The Catholic University of America), izlazi od 1915. godine. To je jedini sveučilišni časopis pod pokroviteljstvom Katoličke crkve u engleskom govornom području, posvećen povijesti Katoličke crkve. Objavljuje članke, pregledne radove, recenzije knjiga i popise knjiga iz svih područja crkvene povijesti. Indeksiran je u različitim znanstvenim bazama. Časopis i članak mogu se nabaviti na sljedećoj adresi: The Catholic University of America Press.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište