Navještenje Gospodinovo Blagovijest slavimo u utorak, 25. ožujka 2014. zajedničkom svetom misom u 8:15 sati u našoj Sveučilišnoj kapeli.

"Anđeo Gospodnji navijestio Mariji. I ona je začela po Duhu Svetomu." Henry Ossawa Tanner. The Annunciation, 1898. Philadelphia Museum of Art

“Anđeo Gospodnji navijestio Mariji.
I ona je začela po Duhu Svetomu.”
Henry Ossawa Tanner. The Annunciation, 1898. Philadelphia Museum of Art

 


 
Sudbina svijeta je tako dobila veliku nadu. Naše neznanje o počecima svijeta, svemira i našeg osobnog života, te naše neznanje o završetku ljudskog života, ljudske povijesti i svijeta dobilo je svjetlo. Naša moralna i etička pitanja o sveopćoj i pojedinačnoj krivici sada opterećuje manje, jer je sam Bog postavio svoja leđa pod naš teret. Naše sulude oholosti, u kojima smo otvorili Pandorinu kutiju te pustili da nam znanost izradi atomske bombe, sve zastrašujuće slike zagađenih rijeka i zatrovanog zraka, kancerozne hrane i nemoralnih politika, te neiskrenih međuljudskih odnosa, sve prijetnje terorizama, rasizama i klasnih predrasuda, svi nastupi novih nezapamćenih smrtonosnih i neizlječivih bolesti, sva moralna zastranjenja i bezizlaznost zbog neuravnoteženosti između tehnike i izvora energije, sve to više nije bauk koji nas do kraja satire. U činjenici da je Bog postao čovjekom sve to može biti pobijeđeno da ne bude mora nad čovječanstvom. Ateizam je izgubio svoju oštricu, a religije našle ispunjenje u Isusu iz Nazareta.
 
Zato je dan kada je anđeo Gabrijel, poslan od Boga, došao u kuću Marije iz Nazareta da traži od nje pristanak kako bi se u njoj rodio Spasitelj svijeta, najsjajnija stranica ljudske povijesti. To je dan u kojem svi pošteni ljudi našeg planeta smiju slobodno pogledati prema gore i ponosna čela znati da su preživjeli. Poražen je pakao, poraženi su zlikovci, uništen je grijeh i zloća, mrak nema vlasti nad ljudima, smrt nije kraj ljudske povijesti.
 
Neka nas ta nada ispuni mirom.
 
 
Dr. Tomislav Ivančić, “Oaze života”

 

Hrvatsko katoličko sveučilište