U petak 15. rujna 2017. godine nastavnici i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta uputili su se na dvodnevno putovanje u Slavoniju. Na samom početku putovanja posjetili su Đakovo gdje su prisustvovali euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit, koji im je zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Članovi akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu predvođeni rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem boravili su u petak 15. rujna 2017. u Đakovu u sklopu svoga dvodnevnoga izleta u Slavoniju. Došavši u Đakovo, sudjelovali su na misnom slavlju, koje je u apsidi prvostolnice sv. Petra predvodio nadbiskup đakovačko-osječki dr. Đuro Hranić.

U uvodu u misno slavlje nadbiskup je pozdravio goste iz Zagreba, poželjevši im dobrodošlicu i izrazivši radost što su za svoje odredište odabrali Đakovo i Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Podsjetio je da ovoga dana, zajedno sa cijelom Crkvom, slave spomendan Blažene Djevice Marije koja stoji pod križem svoga Sina jedinca i u svoje krilo prima njegovo mrtvo tijelo te je zato dobila naslov Žalosne, ali je pod križem postala i majka svih vjernika, majka Crkve.

U svojoj homiliji, osvrćući se na Isusove riječi s križa: „Ženo, evo ti sina!“ i „Evo ti majke!“, nadbiskup je među ostalim rekao: „Evanđeoski odlomak što smo ga čuli vodi nas na sam izvor Pavlove teologije, koja nas vjernike prepoznaje kao Isusovu braću i sestre te kao dionike njegova božanskog sinovstva i njegova odnosa prema nebeskom Ocu i istodobno kao dionike njegove sinovske povezanosti s Marijom te njezina majčinstva. Marija je Majka Crkve, Majka svih nas – Isusove braće i sestara i njegovih učenika.“ Podsjetio je na Marijinu poniznost; Marija se ponizno podložila svome biološkom Djetetu i u njemu je prepoznala ‘lux vera’ – istinsko svjetlo svoga života, a potom naglasio kako se veličina vjernika očituje u poniznosti kakva je resila Blaženu Djevicu Mariju te u sposobnosti rasta u vjeri, kao što je to morala rasti i ona sama.

Obraćajući se okupljenim članovima akademske zajednice HKS-a u Zagrebu, nadbiskup je kazao: „Od vas se očekuju uzorna razina profesionalnosti, zauzetosti i predanosti u znanstveno-istraživačkom radu, uzorna kakvoća odnosa prema studentima i vaših međuljudskih odnosa – tim više što radite na katoličkom sveučilištu, i to na novom i mladom sveučilištu te se zato morate i dalje nastaviti kao ustanova afirmirati i dokazivati u akademskim i znanstvenim krugovima. Ali imajte pritom trajno na umu da je naša veličina u poniznosti te u sposobnosti rasta u vjeri koja u Isusu Kristu prepoznaje ‘Lux vera’ – istinsko svjetlo svoga osobnoga života, ali i svake znanosti, svakog uspjeha, svakog nastojanja, svake zajednice i čitave ljudske obitelji.“

Prije blagoslova, rektor HKS-a prof. dr. Tanjić zahvalio je nadbiskupu Hraniću za predvođenje ovog misnog slavlja, za molitvu i prigodnu propovijed. Nakon misnog slavlja, uz pratnju vodiča, gosti iz Zagreba razgledali su katedralu i kriptu ispod katedrale, potom salone i podrum Nadbiskupskog doma, gdje su kušali Misna vina, a tijekom dana posjetili su i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu.

Nakon Đakova članovi naše akademske zajednice posjetili su Ilok gdje ih je primio zamjenik gradonačelnice Grada Iloka Josip Kovač, mag. oec. te su razgledali župnu crkvu svetog Ivana Kapistrana u Iloku gdje ih je primio gvardijan fra Ivan Utješinović. 

U subotu 16. rujna 2017. svoje su putovanje završili posjetom Kopačkog rita. 

 

Tekst i fotografije: HKS i Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

Hrvatsko katoličko sveučilište