druga medievisticka radionica

 

Nastavnici Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Ivan Majnarić i Tomislav Matić, prof., te vanjski suradnik doc. dr. sc. Ivan Botica sudjelovali su na Drugoj medievističkoj znanstvenoj radionici u Rijeci 10. listopada 2014. Radionica je održana u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci i Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, a okupila je mnoge stručnjake za srednjovjekovnu povijest iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja. Doc. dr. sc. Ivan Majnarić održao je izlaganje pod naslovom „Gdje se „skrilo“ hrvatsko srednjovjekovlje?“, Tomislav Matić, prof., govorio je o temi „Petar iz Crkvice, čovjek od povjerenja – karijera klerika i diplomata srednjeg ranga u Ugarskom Kraljevstvu sredinom 15. stoljeća“, a doc. dr. sc. Ivan Botica je zajedno s dr. sc. Tomislavom Galovićem održao izlaganje pod naslovom „Egdotika glagoljičnih izvora: notarski spisi“.

Sudionici skupa predstavili su raznovrsne teme svojih recentnih istraživanja, koje se dotiču hrvatskog i europskog srednjeg vijeka, a posebice su bile naglašene neke od sljedećih: politička povijest, plemstvo, institucije državne vlasti, književnost i pismenost hrvatskog i europskog srednjovjekovlja, sakralna umjetnost, arheološka istraživanja, svakodnevica, kulturni razvitak, kao i mnoge druge teme iz srednjovjekovne povijesti te društva i kulture. Prezentacije i diskusije moderirali su etablirani znanstvenici sukladno područjima istraživanja (FFRi, FFZg, Odsjek za povijesne znanosti ZPDZ HAZU u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, te Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli). 


Znanstveni i stručni ciljevi skupa “Medievistička radionica u Rijeci” su doprinos razvoju znanosti i njezinoj popularizaciji putem predstavljanja rezultata najrecentnijih istraživanja iz grane srednjovjekovne povijesti.

 

Više informacija na linku.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište