Društvo studenata povijesti „Ivan Lučić – Lucius“, koje djeluje u sklopu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, organiziralo je II. interdisciplinarni studentski simpozij „Povijest i umjetnost“ koji se održao 22. travnja 2015. godine na Hrvatskim studijima.

Tema simpozija „Povijest i umjetnost“ uključivala je različite interpretacije umjetnosti koje su inspirirane povijesnim događajima, počevši od glazbe, drame, književnosti, slikarstva, arhitekture, filma, plesa i stripa do umjetničke fotografije.

Ukratko o temi simpozija: 

Ljudi su od svojih najranijih početaka osjećali potrebu upisivanja značajnih događaja i suvremenika u vječnost kako bi sačuvati njihov prikaz i njihovu pripovijest za buduće naraštaje. Kroz čitavu ljudsku prošlost povijest i umjetnost se blisko isprepleću: od prapovijesnih zidnih slikarija, preko impresivnih crkvenih fresaka pa sve do velikaških portreta, duh minulih vremena ostao je trajno zabilježen u umjetnosti. Nerijetko je i sama povijest poslužila umjetnicima kao glavna inspiracija; skladatelji i književnici oživjeli su povijesne događaje, kipari realizirali najveće junake, a redatelji uprizorili velike bitke na filmskom platnu. Pojedina su umjetnička djela toliko genijalna i privlačna da su i sama postala dijelom povijesti, a priča koja ih prati često je jednako uzbudljiva kao i ona koja ih je nadahnula.

Na simpoziju su sudjelovale i dvije studentice s Hrvatskog katoličkog sveučilišta:

<em><span style="font-size: 8pt;">Nikolina Solić, studentica 2. godine preddiplomskog studija povijesti</span></em>

 

  • Nikolina Solić, druga godina preddiplomskog studija povijesti, održala je izlaganje s temom „O umjetničkom stvaralaštvu i životu Ivane Brlić Mažuranić“

Marija Rotim, studentica 2. godine diplomskog studija povijesti

 

  • Marija Rotim, studentica druge godine diplomskog studija povijesti, održala je predavanje „Popularna kultura i promjene u umjetnosti na prostoru Socijalističke Republike Hrvatske 1960-ih“.

Čestitamo našim studenticama na sjajnim predavanjima i sudjelovanju na simpoziju! Hvala vam što na ovaj način pridonosite ugledu i imenu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište