hks-proceljeOd subote 2. lipnja do utorka 5. lipnja održat će se Dani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), u sklopu kojih će biti Dan otvorenih vrata, okrugli stol, euharistijsko slavlje i blagoslov kapele, predstavljanje Sikstove dvorane Vatikanske knjižnice te akademski čin.

Najavljujući na konferenciji za novinare u srijedu 30. svibnja Dan otvorenih vrata, rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić rekao je da program koji će u subotu 2. lipnja trajati od 10 do 16 sati nije samo za buduće studentice i studente toga Sveučilišta, nego i za sve građane. Također je želja otvoriti se susjedstvu, onima koji tu žive, da žive zajedno sa HKS-om i HKS zajedno s njima. U navedenom vremenu održat će se nekoliko radionica na kojima će uz postojeći studij povijesti biti predstavljena i dva nova studija koja kreću od jeseni – studij psihologije i sociologije..

Tijekom subotnjeg programa predavanje “Evolucija i embriologija” održat će dr. Tomislav Domazet-Lošo s Instituta Ruđer Bošković. Pripremljen je i duhovni program u novouređenoj kapelici Sveučilišta, u kojoj će posjetitelji moći slušati gregorijanske korale, moliti krunicu i čuti kako se molilo na staroslavenskom i latinskom jeziku.

U ponedjeljak 4. lipnja veliki kancelar zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u 18 sati misu i blagosloviti kapelu. Po završetku mise arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve kardinal Raffaele Farina održat će predavanje “Sikstova dvorana Vatikanske knjižnice”. Akademik Andrija Mutnjaković predstavit će gradnju Vatikanske knjižnice, dok će švedski veleposlanik Fredrik Vahlquist prikazati svoja nastojanja da se omogući obnova Sikstove dvorane a na temelju projekta koji je načinio znameniti talijanski arhitekt Paolo Portoghesi.

U utorak 5. lipnja od 10 do 12 sati bit će upriličen akademski čin, na kojem se očekuje sudjelovanje i obraćanje talijanskog ministra kulture Lorenza Ornaghia, koji je u talijansku vladu došao s mjesta rektora Katoličkog sveučilišta Sacro Core u Milanu. Tom će prigodom kardinal Farina održati predavanje “Konstantin veliki i ideologija mira”. Na program su pozvani su ministar znanosti, obrazovanja i sporta, rektori hrvatskih sveučilišta, veleposlanici koji dolaze iz zemalja koje imaju katolička sveučilišta te osobe iz znanstveno-kulturnog života.

U ponedjeljak 4. lipnja u 11 sati održat će se okrugli stol na temu “Vrednote, znanost, tržište”, na kojem će sudjelovati ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. Mirando Mrsić, glavni direktor HUP-a Davor Majetić, poljski veleposlanik Wieslaw Tarka, znanstvenik Instituta “Ruđer Bošković” dr. Tomislav Domazet-Lošo i pročelnik Studijskog odjela sociologije na HKS-u prof. dr. Gordan Črpić. Kako je na predstavljanju pojasnio dr. Črpić, okruglim se stolom želi potaknuti na razmišljanje o odnosu obrazovanja i realnih potreba gospodarstva. (ika / gk)

Govoreći o novim studijskim programima i strukturi financiranja, rektor HKS-a dr. Tanjić izvijestio je kako će se na svaki studij upisati 40 studenata. Istaknuo je kako resorno ministarstvo pokriva troškove-plaće samo za zaposlene, dok sve ostalo financiraju osnivač Zagrebačka nadbiskupija te HKS traženjem sponzorstava.

Preuzeto sa: http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=26690&act=view

 

Hrvatsko katoličko sveučilište