šah_tinodi_photoshop

U četvrtak 29. siječnja 2015. u 12 sati u dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“ predavanje “Desakralizacija politike“ održat će Branko Tinodi, dipl. iur, bivši zastupnika u Hrvatskom saboru.

Svakodnevno je nazočno negativno društveno ozračje glede politike i političara. U javnom životu, promatramo li stereotipe, politika se promatra kao skrb samo o sebičnim interesima (u najboljem slučaju intersima svoje interesne skupine – ne nužno stranke, političari su svi isti, politika kao prljava rabota, politika kao nebriga za narod i otuđenost od naroda. Istovremeno opstoji fasciniranost politikom kao nekom panacejom za sve od osobnih do općedruštvenih problema – reklo bi se da je u Hrvatskoj na djelu poimanje politike kao “svete“ – sakralne, da se ne kaže tajanstvene, djelatnosti. U današnjem društvu potrebno je otrježnjenje, desakralizacije te djelatnosti i svođenja na pravu mjeru dosega politike radi stvarnog unapređenja općega dobra. Uz mnoge druge teme koje će se problematizirati kroz ovo predavanje razgovarat će se i o temi što kršćani mogu učiniti da se politika desakralizira.

O predavaču

Branko Tinodi rođen je 17.lipnja 1955. Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao pravni savjetnik u gospodarstvu. Od 1991. tajnik  je Skupštine Općine Križevci.  Bio je zastupnik u Hrvatskom državnom Saboru od 1994. – 1995. Od 1996. – 2014. obnašao je dužnost zamjenika Pučkoga pravobranitelja Republike Hrvatske.  O dlukom dr. Franje Tuđmana bio je odlikovan Redom Hrvatskoga trolista, Redom Ante Stračevića i Spomenicom Domovinskoga rata.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište