Tijekom svečanog akademskog čina, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u subotu, 15. ožujka promovirana je prva generacija prvostupnika Odjela za povijest. Njih 31 primilo je diplome iz ruku rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića, a kao sjećanje na ovaj događaj od HKS-a su dobili i prigodni dar s likom zaštinika bl. Alojzija Stepinca, rad djelatnika HKS-a Stanka Pavkovića. 
U prigodnom govoru, Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je čestitao prvostupnicima riječima: „Danas primate diplomu kao krunu svog dosadašnjeg studija od srca čestitam na uspjehu. Želim da vam današnje zajedništvo, čestitke i podrška sudionika ovog slavlja bude snažan poticaj za daljnji studij i produbljivanje znanja što ste ga stekli na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kao njegovi prvi studenti”.
Kardinal je kratko podsjetio kako je to Sveučilište osnovano 3. lipnja 2006. godine, a nastava je započelo s akademskom godinom 2010./2011. 
Svaki početak je zahtjevan, ali i izazovan, kako u studiju, što najbolje znaju studenti prve godine, tako i u pokretanju novih institucija, kao što je ova naša sveučilišna. Hrvatsko katoličko sveučilište ne želi se zaustaviti na postignutim programima već intenzivno nastoji i radi na tome kako bi u njegovu krilu bila zastupljena i druga znanstvena područja i discipline, rekao je kardinal te se ponovno obratio prvostupnicima riječima: „Danas ovdje osjećamo ljepotu Sveučilišta. Universitas – Sveučilište ste vi, dragi studenti zajedno sa svojim profesorima, vi ste pozvani trajno živjeti i očitovati communio docentium et studentium. Želim da HKS sveučilište nosite kao svoje, da ga volite te ga po vama prepoznaju, cijene i poštuju, kao vas po njemu”.
Također je kardinal poželio da to sveučilište postane hrvatsko i katoličko susretište u Zagrebu, susretište koje progovara humanizmom i svjedoči ljudsku potrebu za znanjem i za vjerovanjem. U tom kontekstu naglasio je važnost težnje prema izvornoj kvaliteti ljudske osobe: otvorenost i spremnost za učenje.
Jer u konačnici „ta otvorenost za učenje naprosto je način postojanja čovjeka, koji trajno nadilazi sama sebe i postaje više čovjek. Ona govori o sposobnosti da se otkriva, upoznaje, uči, aktivirajući sve sposobnosti uma i srca. Ona govori da je čovjek pozvan težiti istodobno k sređivanju i ujedinjavanju mnoštva poticaja i podataka što se postiže zahvaljujući susretu i shvaćanju smisla”, rekao je kardinal, te poželio da ova sveučilišna communio docentium et studentium bude uvijek i zajednica učenika Božjih.

U svom obraćanju okupljenima, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić je uvodno uputio na riječi pape Franje izražene u apostolskoj pobudnici „Evangelii gaudium” o važnosti misionarskog poslanja kršćanskog učeništva, poslanja koje treba biti uprisutnjeno u životu osoba i radu svake crkvene institucije. Osnaženi tim riječima Svetog Oca svjedočimo da je Hrvatsko katoličko sveučilište dio misionarskog poslanja mjesne zagrebačke Crkve na čelu s našim pastirom i velikim kancelarom kardinalom Josipom Bozanićem, rekao je Tanjić zahvaljujući kardinalu na svemu što on i nadbiskupija čine za rast i razvoj ovoga sveučilišta.

Tekst: Marija Belošević za www.ika.hr

Fotografije u našoj fotogaleriji: Luka Smuk i Marija Belošević

Više fotografija i na www.zg-nadbiskupija.hr

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište