Studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dobili su suvremeno opremljen radijski multimedijski studio i režiju. Novouređene prostore, opremu i sve one koji će se njima koristiti, u utorak 24. svibnja 2022. svečano je blagoslovio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija, zajedno s mons. Tomom Vukšićem, vrhbosanskim nadbiskupom i predsjednikom Vijeća za sredstva društvenog priopćavanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, generalnim tajnikom HBK i docentom na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Krunoslavom Novakom, pročelnikom Odjela prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, mons. Encom Rodinisom, direktorom Sollicituda  te prošlim i sadašnjim sveučilišnim kapelanima vlč. doc. dr. sc. Odilonom Singbom i vlč. Markom Čolićem

Foto: Ika.hr

Na početku je okupljene, kao i sve koji su događaj pratili putem digitalnih platforma, pozdravio zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju HKS-a doc. dr. sc. Anto Mikić. “Ovi će suvremeno opremljeni studio i režija, nužni za prikladnu izobrazbu naših studenata, u godinama koje su pred nama biti na raspolaganju svima. Mi smo proteklih godina uložili nemale napore u opremanje ovog studija, a danas molimo i zazivamo Božji blagoslov”, rekao je Mikić.

Biskup Gorski sve je pozdravio uime Velikog kancelara HKS-a zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. “Raduje me što danas mogu blagosloviti ove uređaje na HKS-u koji će biti izvrsno pomagalo studentima komunikologije da znanje usvojeno iz knjiga i predavanja pretoče u praktično djelovanje. Koliko god netko imao prirođene sposobnosti komuniciranja, to je ipak vještina koja se stječe učenjem i radom. Zato se iskreno nadam da će konačni plodovi studija komunikologije biti još bolji rezultati postignuti uz pomoć ovih uređaja”, naglasio je biskup Gorski.

Nakon blagoslova studija, mons. Gorski studentima i profesorima uputio je nekoliko poticajnih misli. “Vjerujem da će ove kapi vode koje su pale na studio i na vas koji ste ovdje okupljeni, donijeti svoj rod. Molimo zato što vjerujemo u Božji blagoslov, u moć njegove prisutnosti, u snagu njegove blizine. Želio bih da kroz ovaj studio izlazi Riječ koja će oplemenjivati vas koji ćete tu raditi i nas koji ćemo vas slušati. Neka Božji blagoslov siđe na sve nas i neka vas vazda prati na svakom vašem putu i u svakom vašem poslu”, zaključio je biskup Gorski.

Novouređeni multimedijski studio i režija bit će na raspolaganju studentima komunikologije za stjecanje potrebnih znanja i vještina u sklopu nastave i vježbi na predmetima vezanima uz radijsku, televizijsku i internetsku produkciju i novinarstvo, ali i studentima drugih odjela i fakulteta Hrvatskoga katoličkog sveučilišta za njihove medijske inicijative i potrebe. Osim opreme za snimanje i emitiranje audio priloga i emisija, prostor je opremljen i daljinski upravljivim kamerama te prilagođen produkciji i emitiranju audiovizualnih sadržaja putem interneta i društvenih mreža. Kako je na otvorenju istaknuo zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju doc. dr. sc. Anto Mikić, koji je koordinirao uređenje i opremanje novouređenog studija i režije, ti će suvremeno opremljeni prostori biti na raspolaganju studentima za osmišljavanje i produkciju različitih medijskih sadržaja, a s vremenom i za pokretanje novih studentskih elektroničkih medija. Studenti komunikologije HKS-a, naime, već nekoliko godina uređuju studentski časopis Kompas, a na društvenim mrežama redovito se objavljuju njihovi medijski prilozi s različitih događanja na Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Novootvoreni multimedijski prostor stoga im otvara i nove mogućnosti u izražavanju njihove, već i ranije dokazane, kreativnosti. Na HKS-u najavljuju i skori početak radova na uređenju i opremanju televizijskoga studija, čime će se zaokružiti planirana ulaganja u suvremenu opremu potrebnu za prikladnu edukaciju studenata komunikologije.

Osim osnivača Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Zagrebačke nadbiskupije, koja je osigurala i uredila potrebne prostore, projekt opremanja multimedijskog studija HKS-a, vrijedan oko 350.000 kuna, većim je dijelom ostvaren zahvaljujući potpori vlč. Mladena Horvata i donacijama župljana hrvatske župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. Projekt opremanja, koji uključuje i održavanje opreme te potrebnu edukaciju za njeno korištenje, po provedenom pozivnom natječaju izvela je tvrtka AVC Group Zagreb.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište