Tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održat će se Sastanak Foruma nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i sastanak Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE) 14. i 15. svibnja 2020. godine u Zagrebu.              

Hrvatsko katoličko sveučilište će u ulozi organizatora biti domaćin dvodnevnog događanja na kojem će se raspravljati o pitanjima etike u području znanosti te razvoju i primjeni novih tehnologija. Dana 14. i 15. svibnja održat će se sastanak Foruma nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) na kojem se očekuje sudjelovanje 80 nacionalnih predstavnika etičkih povjerenstava. Pored toga, održat će se sastanak Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE) koja predstavlja neovisno savjetodavno tijelo predsjednika Europske komisije.             

  Okupljeni sudionici će tijekom ovoga dvodnevnog događaja raspravljati o etičkim pitanjima poput primjene i razvoja umjetne inteligencije koja dobiva sve šira područja primjene u našoj svakodnevnici.             

Također, jedna od tema rasprava bit će primjena CRISPR tehnologije koja podrazumijeva mogućnost ciljane genomske modifikacije, odnosno „uređivanja gena“. Ovo područje zasigurno donosi brojne pogodnosti u pogledu sprečavanja bolesti, ali s druge strane otvara pitanja prihvatljivosti dosega medicinskih intervencija u budućnosti. Etička pitanja koja se odnose na znanost i okoliš također postaju sve aktualnija kao odgovor na rastuće ekološke izazove i probleme na globalnoj razini.              

Također, raspravljat će se o razvoju budućih tehnologija i tehnologija u nastajanju (Future emerging technologies) koje se temelje na provođenju istraživanja koja sežu onkraj postojećih spoznaja i prihvaćenih stajališta s konačnim ciljem kreiranja novih tehnologija.               

Uz članove i predstavnike NEC Foruma i EGE-a iz zemalja Europske unije i pridruženih zemalja, sastancima će prisustvovati i predstavnici Europske komisije, stručnjaci iz područja etike, uključujući predstavnike Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i drugih sveučilišta u Republici Hrvatskoj.