Danas, 16. travnja 2013. godine na 201. rođendan biskupa Jurja Dobrile otvorena je na HKS-u u suradnji s Državnim arhivom iz Pazina izložba Juraj Dobrila (1812.-1882.).

Otvorenju su prisustvovali uglednici iz crkvenog, akademskog i javnog života, te lijepi broj profesora i studenata s HKS-a.

Rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić okupljene je pozdravio i zahvalio Državnom arhivu iz Pazina da se i ovom izložbom nastavlja lijepa suradnja započeta prošle godine na predstavljanju Dobriline knjige De Confessione sacramentali.

Prof. dr. sc. Stjepan Ćosić pozdravio je inicijativu Državnog arhiva iz Pazina da pribavi ovako veliku i opsežnu građu čak iz 20 različitih institucija i sažme je u izložbu te bogat katalog koji prati izložbu.

Fra dr. sc. Franjo Emanuel Hoško okupljenima je govorio o značenju poznanstva dva velika hrvatska biskupa iz 19. stoljeća, biskupa Strossmayera i biskupa Dobrile.

Autor izložbe g. Markus Leideck ukratko je sažeo nastanak izložbe i istaknuo da je cilj izložbe preslikama arhivskog gradiva kao najvjerodostojnijim dokazom Dobrilina života, djelovanja i razmišljanja pružiti cjelovit prikaz Jurja Dobrile kao svećenika, političara i preporoditelja. Iz tog je razloga gradivo svrstano u deset cjelina koje su odraz važnih cjelina njegova života i djelovanja i prikazano na 14 plakata. Radi se o sljedećim cjelinama: Životopis Jurja Dobrile, Školovanje Jurja Dobrile, Biskup Poreča i Pule, Biskup Trsta i Kopra, Zastupnik naroda Istre, Preporoditelj naroda Istre, Naša sloga, Stvaralaštvo Jurja Dobrile, Odnos s J. J. Strossmayerom te Smrt i ostavština.

U postav izložbe uvršteno je, prije svega, dosad neobjavljeno arhivsko gradivo s naglaskom na Dobriline rukopise koji su upotpunjeni fotografijama, digitalnim snimcima portreta, novinskim člancima te ostalom dokumentacijom i citatima iz Biskupove korespondencije.

Izložbu je otvorio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Cijeli govor monsinjora Ivana Šaška pročitajte na linku

Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 15. svibnja 2013. na HKS-u na prvom katu u hodniku ispred Vijećnice.

[cycle3]

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište