U sklopu postdoktoralnog istraživačkog projekta, doc. dr. sc. Miriam Mary Brgles sa Sveučilišnog odjela za sociologiju boravila je tijekom akademske godine 2022./2023. tri puta na Fakultetu društvenih znanosti Pontifikalnoga sveučilišta sv. Tome Akvinskoga u Rimu gdje je vodila projekt Creation and Care: Application of New Lifestyles and Interaction of Young People With Vulnerable Social Groups/Groups of People in Need  usmjerenom na odnose mladih ljudi s ranjivim skupinama.

Boravci su se održali prema programu koji je osmislila i vodila s. Helen Alford, OP, dekanica Fakulteta za društvene znanosti i predsjednica Papinske akademije za društvene znanosti.

U sklopu prvoga istraživačkoga boravka, prisustvovala je svečanoj ceremoniji početka akademske godine i zazivu Duha Svetoga, koji je predvodio biskup Guido Marini. U redovnom programu doc. dr. sc. Brgles svoj je projekt predstavila prof. dr. sc. Premu Xalxo, SJ s Teološkoga fakulteta Pontifikalnoga sveučilišta Gregorijana i direktoru programa “Laudato Si” Joint Diploma te doc. dr. sc. Isabelli Cordisco, sociologinji s Fakulteta za filozofiju Pontifikalnoga sveučilišta Salesiana, od kojih je dobila pozitivne recenzije.  Također, na blagdan sv. Ivana Pavla II, 22. listopada 2022., doc. dr. sc. Brgles predstavila je rezultate umjetničkoga istraživanja sa grupom studenta iz programa Strong u „Auli 11“ u kojoj je sv. Ivan Pavao II obranio doktorat.

Za grupu Strong, doc. dr. sc. Brgles osmislila je i izvodila predmet Qualitative Interview and Arts-Based Research tijekom ljetnoga semestra akademske godine 2022./2023., a također je posjetila Ukrajinski kolegij sv. Josephata u Rimu te je prisustvovala predavanju prof. dr. sc. Josepha H. H. Weilera s NYU Law School i s Center for European Studies (Harvard), dobitnika prestižne nagrade Ratzinger za 2022. godinu.

Tijekom drugoga boravka, doc. dr. sc. Brgles je, uz predstavljanje rezultata istraživanja provedenoga u Hrvatskoj, s grupom programa Create i Create TX bila na sastanku u Dikasteriju za laike, život i obitelj. Tamo se s podtajnicom Dikasterija, prof. dr. sc. Gabriellom Gambino i drugim zaposlenicima, razgovaralo o definicijama braka i obitelji u sociologiji i drugim znanstvenim disciplinama te radu Dikasterija.

Također, grupe su bile na sastanku u i u Dikasteriju za promicanje cjelovitoga ljudskoga razvoja, gdje se s dr. sc. Yuriyjem Tykhovlisom, službenikom za odnose s centralnom i istočnom Europom, razgovaralo o istraživanjima koja provodi Dikasterij. Boravak je zaključen susretom sa papom Franjom na audijenciji za studente i profesore pontifikalnih sveučilišta u dvorani pape Pavla VI.

Treći boravak ostvaren je u srpnju ove godine i obilježen je radom s „Praškom grupom“, koju predvodi prof. dr. sc. Philip McDonagh, direktor u Centre for Religion, Human Values and International Relations na Dublin City University. Naziv sastanaka bio je  Resilience in Global Food Systems: A Multilevel Dialogue, a sudionici su posjetili Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), koji je međunarodna financijska institucija i specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda posvećena iskorjenjivanju siromaštva i gladi u ruralnim područjima zemalja u razvoju. Tema sastanka bila je globalna sigurnost hrane. Također, sudionici su posjetili vrtove i farmu na papinskom imanju u Castel Gandolfu te sudjelovali na sesijama programa i dogovorili teme daljnje suradnje i publiciranja radova. Prvu sesiju otvorio je Steve Killilea, osnivač Institute for Economics and Peace iz Australije. U sklopu susreta održana je i dodjela nagrade Create Prize, a nagrađeni esej prezentirao je pobjednik natječaja, Marcin Kawko iz Poljske.

Uz aktivnosti u Rimu, doc. dr. sc. Brgles, sudjelovala je kao članica znanstvenoga odbora u svibnju na međunarodnom znanstvenom simpoziju pod nazivom Political Perspective of the Common Good. Simpozij je održan u Splitu, u organizaciji DOCESt Centra Split i Fakulteta društvenih znanosti Pontifikalnoga sveučilišta sv. Tome Akvinskoga-Angelicum. Uz predavače iz Hrvatske, treba istaknuti da su na simpoziju sudjelovali i već spomenuti znanstvenici,  s. Helen Alford, OP, i prof. dr. sc. Joseph H. H. Weiler te prof. dr. sc. María Dolores Sánchez Galera, voditeljica sekcije Research and Reflection u Dikasteriju za promicanje cjelovitoga ljudskoga razvoja.

S obzirom na to da je u projektu predviđena i suradnja s ranjivim društvenim skupinama, ali i diseminacija rezultata širim društvenim skupinama, rezultati umjetničkoga istraživanja predstavljeni su u lipnju i u Zagrebu, na donatorskoj večeri za Pučku kuhinju na Svetome Duhu, gdje je voditelj pučke kuhinje, fra Vladimir Vidović zahvalio na suradnji i istaknuo važnost teme istraživanja.

Podršku za sve organizacijske i tehničke potrebe projekta, uz s. Helen Alford, pružali su dr. sc. Marina Russo, asistentica na Fakultetu društvenih znanosti i Valerio Pierleoni iz fondacije Adjuvantes Onulus, koja djeluje pri Angelicumu.

Hrvatsko katoličko sveučilište