Misa zahvalnica za akademsku godinu 2012./2013.

 

 

Euharistijskim slavljem “Te Deum” djelatnici i studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu zahvalili su u petak 5. srpnja za proteklu akademsku godinu. Misu je u sveučilišnoj kapelici predvodio rektor HKS-a dr. Željko Tanjić, a uz njega  su koncelebrirali župni vikar župe sv. Marka Križevčanina Odilon Gbènoukpo Singbo, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije velečasni Ivica Budinšćak, dr. sc. Jerko Valković i dr. sc. Krunoslav Novak. Rektor Tanjić je istaknuo u propovijedi zadaću odgoja, obrazovanja i rasta u znanju ukazujući na svetkovinu sv. Ćirila i Metoda, donositelja pismenosti među slavenske narode.

“Dvojica odlučnih ljudi, biskupa, redovnika, stoje na početku slavenske kulture s evanđeljem u ruci. To je važno. Evanđelje i kultura, evanđelje i znanost uvijek se prožimaju. I zato su nam oni primjer. Zato bih volio da zahvaljujući na tome budemo svjesni da smo se i mi utkali u te stoljetne generacije onih koji u našem narodu, hrvatskom narodu, povezuju kulturu, znanost i evanđelje”, podsjetio je rektor Tanjić.

Propovjednik je naglasio kako je ulaskom u Europsku Uniju hrvatskom narodu, s hrvatskom državom u zajednici slavenskih naroda upućen poziv, posebno mladima, obogatiti Europu.

Dotaknuo se rektor HKS-a i prve enciklike pape Franje “Svjetlo vjere” kao završetka trilogije koju je započeo papa u miru Benedikt XVI.

“Znam da su mladi ljudi su često u traženju, pitanjima, i ovdje se postavlja pitanja – znanost, znanje, škola, vjera, kakve to veze ima zajedno? I znam da vas pitaju: ‘HKS, kakvo je to sveučilište’? U kojem vjera i znanje stanuju, traže se, odgovaraju, vjerujem da nas to sve obogaćuje”, ustvrdio je rektor Tanjić te zaključio kako duh pobjeđuje, vodi svijet i oblikuje ga.

Molitvu vjernika, koju je za ovu priliku napisao dr. sc. Novak, čitali su prorektor Gordan Črpić, asistentica Lana Batinić, asistent Damir Mravunac, asistentica Valentina Kanić, viši asistent Tomislav Anić i studenti Katarina Matošević, Jozefina Javni i Vinko Krizmanić.

Pri kraju misnog slavlja župni vikar župe sv. Marka Križevčanina Odilon Gbènoukpo Singbo predstavio je projekt izgradnje sirotišta u njegovom rodnom Beninu te pozvao vodstvo i studente HKS-a na financijsku i drugu pomoć za obrazovanje stanovnika te zapadnoafričke države. Studenti i djelatnici HKS-a skupili su svojim dobrovoljnim prilozima za sirotište u Beninu 3.330 kuna.

Izvor: HKS i Glas Koncila, novinar Tomislav Šovagović

[cycle3-ob]

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište