U četvrtak 3. ožujka 2016. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ održana je druga korizmena tribina.

Tema druge tribine bila je „Milosrđe-pogled teologa i filozofa“, a sudionici su bili prof. dr. sc. Ante Crnčević (Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i prof. dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Na samom početku sve prisutne je u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta pozdravio rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić:

Drago mi je da ste se odazvali na našu tribinu koja na Sveučilištu želi biti mjesto dijaloga, iznošenja različitih mišljenja i pogleda na stvarnost milosrđa. Također sam sretan da danas imamo susret i razgovor teologa i filozofa. Kolega Crnčević govorit će iz perspektive kršćanskog teologa dok će kolega Jurić svoje mišljenje dati iz perspektive filozofa koji nije vjernik, ali razmišlja, po važnoj temi Milosrđa.

Na samom početku svoje viđenje teme Milosrđa izložio je prof. dr. sc. Hrvoje Jurić,koji se primarno bavi praktičkom filozofijom, etikom i bioetikom, ali u područja njegova znanstvenog i stručnog interesa također spadaju filozofija tehnike, filozofija prirode, filozofija medija, filozofijska hermeneutika, feministička i rodna teorija, te socijalno-politička problematika.

Drago mi je da sam pozvan na Hrvatsko katoličko sveučilište i ovu tribinu ne samo zbog institucije koju cijenim i s pažnjom pratim, nego zato što mi se ovaj ciklus tribina čini zanimljivim i korisnim. Kao filozof koji je prije svega zainteresiran za etička i socijalno-politička pitanja smatram da je razgovor o milosrđu danas itekako važan kao što je važno milosrdno djelovati. Stoga me jako obradovalo Papino proglašenje godine Milosrđa i to me je dodatno uvjerilo u Papine dobre namjere i spremnost u nepovoljnim okolnostima napraviti značajne pomake. – istaknuo je prof. dr. sc. Hrvoje Jurić.

Nakon profesora Jurića svoje viđenje milosrđa iz perspektive teologa dao je prof. dr. sc. Ante Crnčević:

Rekao bih da ova korizmena tribina na  Hrvatskom katoličkom sveučilištu na temu milosrđa može biti gledana u okviru niza događanja koja se pripremaju ovdje i drugdje u Godini milosrđa. Isto tako  Godina mlosrđa može biti shvaćena kao godina za jasnije i produbljenije razmišljanje o ovoj temi, ali istodobno može biti i ograničavajuća okolnost za razmatranje ove teme. Ograničavajuća zato što se ponajprije iz razloga temom milosrđa nerijetko pokušava kontekstualizirati, smjestiti ju u okvire života suvremenoga čovjeka, Crkve i širih socio-političkih okvira.

 

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija na kojoj je publika postavljala pitanja i iznosila svoja mišljenja o izlaganjima.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište