„GASTARBAJTERSKA ISELJENIČKA POEMA –

OD STVARNOSTI DO ROMANTIZMA”

19. i 20. listopad 2020., Zagreb

Poštovani/e, 
zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je u tijeku organizacija međunarodne znanstveno-stručne konferencije pod nazivom „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“. Organizator skupa je Fakultet hrvatskih studija, Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Hrvatski su iseljenički valovi i stradavanja tijekom cijelog 20. i u dva desetljeća 21. stoljeća u znanstvenom smislu u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenog razdoblja bili uglavnom gotovo zaboravljana tema. Nikad nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. „gastarbajterske ere“, šezdesetih godina prošlog stoljeća, niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz tog vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj.

Tragovi su neospornog egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, a njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje zajedničke države, a naročito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost. Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče naročito bitna u razumijevanja recentnog egzodusa iz Hrvatske.

Stoga pozivamo sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake (povjesničare, sociologe, politologe, ekonomiste, filozofe, antropologe itd.) u Republici Hrvatskoj, hrvatskoj dijaspori, kao i znanstvenike i stručnjake iz hrvatskog susjedstva da se prijave na skup koji će se održati 19. i 20. listopad 2020. u Zagrebu. Konferencija ima međunarodni znanstveni odbor i međunarodne suorganizatore.

Predviđeni paneli su:  1.)   Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja; 2.) Demografski potencijali i gubici; 3.) Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera; 4.) Politička emigracija (emigrantski tisak …); 5.) Gastarbajterski romantizam (san o povratku); 6.) Umjetnost u egzilu (pisci, pjesnici, književnici u egzilu …); 7.) Identitetsko bogatstvo dijaspore (uloga hrvatskih katoličkih misija, hrvatskih udruga …); 8.) Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske

U sklopu konferencije bit će organizirana i izložba o Gastarbajterima. Ovim putem pozivamo i sve umjetnike koji žele dati doprinos ovoj temi da nam se priključe.

Rok za predaju sažetaka je 15. srpanj 2020. godine. Sažetak rada ne smije sadržavati više od 500 znakova. Može biti napisan na hrvatskom/slovenskom/srpskom/bosanskom jeziku i isti na engleskom jeziku.

Svoje prijave i sažetke molimo slati na e-mail adresu:  wkrasic@hrstud.hr

  • Predviđeno vrijeme za izlaganje je 15 minuta
  • Službeni/radni jezici skupa su hrvatski, njemački i engleski.
  • Za prijavu teme potrebno je poslati naslov teme, sažetak do 300 riječi i 5 ključnih riječi na hrvatskom i engleskom ili njemačkom jeziku.
  • Sažetak treba poslati u Wordovom dokumentu, font TNR, veličina 12, jednostrukog razmaka između redaka i odlomaka
  • Nakon skupa bit će objavljen zbornik s recenziranim radovima.

 

Adresa održavanja skupa: Fakultet hrvatskih studija, Sveučilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, Zagreb

Za sva pitanja molimo kontaktirati: wkrasic@hrstud.hr i grados@hrstud.hr.

Foto: DPA

 

S poštovanjem,

U ime znanstveno-organizacijskog odbora skupa

doc. dr. sc. Stjepan Šterc

doc. dr. sc. Tado Jurić