Međunarodni znanstveni skup Istarsko gospodarstvo jučer i sutra

Međunarodni znanstveni skup “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”, prvi skup posvećen povijesti i perspektivama istarskog gospodarstva, organizirao je  u Pazinu i Puli 22. i 23. studenog 2013. godine Državni arhiv u Pazinu sa suorganizatorima Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Sveučilištem Ca’Foscari u Veneciji. 
Na skupu je 102 znanstvenika iz Austrije, Cipra, Italije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije predstavilo ukupno 87 izlaganja s raznih aspekata povezanih s poviješću istarskog gospodarstva. Multidisciplinarni pristup promišljanju prošlosti i sadašnjosti te budućnosti gospodarskih gibanja na području Istre, posebnost je koja je obilježila ovaj međunarodni znanstveni skup. 

Skup je bio organiziran u tri sesije. Prva sesija bila je posvećena integracijama, institucijskoj podršci i gospodarskoj infrastrukturi, druga je bila “Ekonomika i društvo – politika, crkva, pravo”, a treća “Lokalni i regionalni razvoj jučer i sutra”.

U sesijii, koja se održavala na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli u subotu,  23. studenog 2013., sudjelovao je i doc. dr. sc. Tomislav Anić s Odjela za povijest s HKS-a s predavanjem: “Rudnik Raša u vremenu poraća: od simbol uspjeha do ekonomske realnosti”. 

Skupu je prethodilo otvorenje izložbe u Gradskoj knjižnici u Puli “Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata – iz fundusa Gradske knjižnice Pula”.

Organizatori su najavili da će se ovakvi skupovi ubuduće održavati bienalno, a od njih očekuje produbljivanje gospodarsko-znanstvene i kulturne suradnje unutar Jadranske makro-regije u korištenju europskih strukturnih fondova u godinama koje dolaze, te potaći otvaranje multimedijalnog muzeja u Istri u kojem će se pozitivni primjeri iz povijesti predstaviti kao potencijal razvitka u bliskoj budućnosti.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište