Svake godine 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na dan rođenja Florence Nightingale (1820. – 1910.), začetnice modernog sestrinstva. Ona je svojim pristupom i obukom medicinskih sestara postala prepoznatljiva pružajući zdravstvenu njegu vojnicima tijekom Krimskog rata (1853 – 1856.). U početku Krimskog rata smrtnost vojnika je iznosila oko 50%, no Florence je svojom organizacijom rada uspjela poboljšati zdravstvene prilike u vojsci i smanjila smrtnost na svega 2%.

Važnosti i požrtvovnosti medicinskih sestara/tehničara svjedočimo posebice ovih dana kada gotovo svakodnevno slušamo izvješća s prve linije obrane od virusa. Kako bi sestrama i tehničarima odali počast, ali i osvijestili javnost o njihovoj važnosti, Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila je godinom medicinskih sestara/tehničara i primalja.

Tradicionalno ovaj dan obilježavamo na našem Sveučilištu mjerenjem krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase i glukoze u krvi te nastojimo promicati zdravlje i zdrav način života. Zbog izvanrednih okolnosti i novonastale situacije izazvane koronavirusom, ove godine nismo u mogućnosti provesti ovu javnozdravstvenu akciju na našem Sveučilištu. U organizaciji Kluba studenata sestrinstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta Nutrix, studenti Odjela za sestrinstvo osmislili su način kako ga obilježiti pa su tako izradili video s čestitkom i podrškom. Video upućuju svojim kolegama medicinskim sestrama i tehničarima, koji i dalje svoj posao rade redovno, s još više pažnje i žrtve u ovim izazovnim okolnostima.

Upravo su ova izazovna vremena kojima danas svjedočimo prilika da pokažemo koliko smo kao pojedinci potrebni društvu. Pokažimo odgovornost za društvo pridržavanjem mjera zaštite i održavanjem socijalne distance. Ne smijemo zaboraviti ni preuzeti odgovornost za svoje zdravlje u ovim vremenima kada smo primorani biti u kućama, kada provodimo manje fizičke aktivnosti i možda se nezdravije hranimo.  S obzirom da su studenti sestrinstva za ovaj dan na sveučilištu provodili javnozdravstvene akcije, mi vas svejedno podsjećamo da bez obzira što ove godine to nismo u mogućnosti učiniti, ne zaboravite na povremene rutinske samokontrole radi prevencije raznih kroničnih bolesti.

U ime svih nastavnika Odjela za sestrinstvo i Kluba studenata sestrinstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta Nutrix

SVIM MEDICINSKIM SESTRAMA/TEHNIČARIMA SRETAN MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA!