“Ideja katoličkog sveučilišta: perspektive za Hrvatsku i Europu” bila je tema međunarodne konferencije koja je održana u srijedu 2. lipnja u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u povodu skorog početka njegovog rada, sa Studijem povijesti.

Okupljene, među kojima su bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari, pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

“Sveučilište je ustanova koja studente vodi prema onome što Newman zove ‘savršenost inteligencije’… sve do mjere da su ljudi tako obrazovani i u stanovitome smislu tako oblikovani da se u bilo kojem ozračju osjećaju kao kod kuće. Radi se dakle o usvajanju pogleda na zbilju koji uvodi u njenu srž, do mjere da se lako razotkriju prividi, prijevare, zbrkanost te da se isključi nevažno”, rekao je mons. Šaško osvrćući se na velikoga intelektualca i obraćenika slugu Božjega Johna Henryja Newmana, čija je misao bila svojevrsna zvijezda vodilja konferencije.

“U tome pristupu niti jedan utilitarizam nije dobro došao. Takav odgoj Newman naziva slobodarskim, kao suprotnost servilizmu”, rekao je mons. Šaško. Osvrćući se na današnje stanje rekao je: “Svjesni smo nove vrste pragmatizma, zvanog drukčijim imenima kao što su profesionalna osposobljenost, profesionalna kompetitivnost i sl. Ali osjećamo da nedostaje obzor, ono što podrazumijeva ime ‘universitas’, cjelina koja ima svoju smislenost.”

Osvrćući se na rad budućeg Hrvatskog katoličkog sveučilišta biskup Šaško je istaknuo: “Željeli bismo da studiranje na našemu sveučilištu studenticama i studentima pomogne živjeti radost spoznaje i smisla”. A one koji osjećaju “potrebu, štoviše poziv Crkve da bude snažnije prisutna u hrvatskom sveučilišnom sustavu”, biskup je pozvao da prate i podupiru Hrvatsko katoličko sveučilište.

Glavno predavanje na konferenciji održao je dr. Ian Ker, teolog s Oxfordskog sveučilišta i jedan od najvećih poznavatelja kardinala Newmana. U prvome dijelu izlaganja predstavio je Newmanov lik i djelo, a u drugome njegova načela prema kojima se ima ravnati (katoličko) sveučilište.

Osim dr. Kera, u panel raspravi u drugome dijelu konferencije sudjelovali su dr. Ivo Banac i dr. Željko Tanjić, potaknuvši na raspravu o temama kao što su otvorenost i katolički značaj katoličkog sveučilišta, stanje hrvatskog sveučilišta i posebno hrvatske historiografije u poslijekomunističkom razdoblju (zašto je potrebno katoličko sveučilište u Hrvatskoj), upitnost kritičkog pristupa studiju u bolonjskom sustavu. Konferenciju je moderirao mr. Stjepo Bartulica. (glas-koncila.hr)

 

Hrvatsko katoličko sveučilište