Međunarodna konferencija o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Crkvama Srednje i Istočne Europe “Naše zajedničko poslanje u zaštiti djece Božje” održana je u Varšavi od 19. do 22. rujna 2021. u organizaciji Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i Poljske biskupske konferencije. Na konferenciji je sudjelovalo više članova Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika među kojima i predsjednik Povjerenstva Seán Patrick O’Malley, koji je kroz više navrata, ali i u uvodnom predavanju, te predslavljenjem euharistije drugog dana Konferencije snažno isticao potrebu pastoralnog obraćenja, ali i živog nasljedovanja Isusa Krista u ljubavi prema malenima. Iz Papinske komisije također je bio prisutan i pater Hans Zollner, gospođa Hanna Suchocka nekadašnja premijerka Republike Poljske, te ostali. Humanitarna zaklada Renovabis za potporu Crkve u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi je također imala predstavnika na ovoj konferenciji.

Dobrodošlicu svima na Konferenciju iskazali su predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki, te nadbiskup Wojciech Polak, primas Poljske, iz nadbiskupije Gniezno, koji je sudjelovao na cijelom programu te zaključno slavio i euharistiju. Nakon uvodnih pozdrava i promišljanja molitveno slavlje predvodila je grupa vjernika koja prati žrtve/preživjele, a duboko i potresno su odjeknula i dva svjedočanstva dvoje žrtava/preživjelih. Iz 20 srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja sudjelovalo je preko 70 osoba, od čega 15-ak nadbiskupa, svećenika, redovnika i redovnica, te vjernika laika, stručnjaka na pedagoškom, psihološkom, teološkom, sociološkom i drugim područjima. Iz Hrvatske su sudjelovali mr. sc. Marina Šijaković, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS), doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, stručni suradnik istoimenog Centra, te dr. sc. pater Dalibor Renić, predstavnik Hrvatske redovničke konferencije. Svi troje su članovi i Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Hrvatske biskupske konferencije. U ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sudjelovao je dr. sc. Ivica Radak Ivanković.

Na konferenciji su bila tri predavanja s temama: Skrušena duha: Fenomen zlostavljanja u širem kontekstu (Tomas Halik); Odgovornost, uračunljivost, transparentnost (Myriam Wijlen, Paweł Wiliński); Nepovjerenje. Opaske o teološkoj dimenziji posljedica seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika (Grzegorz Strzelczyk). Nakon svih predavanja slijedila je diskusija s predavačima, a potom po grupama diskusija, analiza i prijedlozi za buduća djelovanja unutar Crkve. Redovito je bilo predviđeno i vrijeme za izvješća iz rada u grupama što se pokazalo vrlo učinkovitim, budući da su se sudionici mogli međusobno bolje upoznati, čuti, naučiti jedni od drugih, te izmijeniti kontakte i ideje za zajedničke buduće korake. Treći dan Konferencije su Marina Šijaković i Josip Bošnjaković (Đakovačko-osječka nadbiskupija) predstavili rad Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba koje je osnovalo Hrvatsko katoličko sveučilište (Zagrebačka nadbiskupija) uz potporu humanitarne zaklade Kindermissionswerk die Sternsinger. Također su spomenuli kako će Hrvatska biskupska konferencija 25. listopada 2021. organizirati stručni skup za sve predstavnike-povjerenike nadbiskupijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. I predstavnici drugih zemalja (Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka) su iznijeli njihove konkretne programe.

Pater Adam Zak, zajedno sa suradnicom gospođom Ewom Kusz pozvao je sve sudionike na daljnju suradnju na području edukacije, znanosti, istraživanja, prevencije, a sve u smjeru dobrobiti djece i odraslih ranjivih osoba. U zaključnom obraćanju svima pater Hans Zollner, koordinator mnogih događanja u zaštiti djece istaknuo je tri riječi: strah, hrabrost i nadu. Strah, jer se suočavamo s tamnom stranom Crkve; hrabrost, jer se želimo suočiti s onime što se događalo i događa; nada, jer se u mnogim i istočnoeuropskim i srednjoeuropskim zemljama događaju mnoge lijepe inicijative među kojima i Centar u Zagrebu. U zaključnom obraćanju sudjelovale su i Khrystina Shabat, voditeljica Centra za dostojanstvo djeteta Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, te  Maria Rudan, savjetnica za zaštitu djece, Mađarska redovnička konferencija. Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba sa sudionicima konferencije ima puno toga zajedničkoga, te je dogovorena buduća suradnja na području znanosti, istraživanja i edukacije.