U petak, 22. ožujka 2013., Hrvatsko katoličko sveučilište posjetila je istaknuta francuska književnica i znanstvenica Louise L. Lambrichs, koja i dan danas u Francuskoj i svijetu pridonosi istini o agresiji na Hrvatsku.

Dan nakon što je sudjelovala na međunarodnom interdisciplinarnom skupu „Kultura, identitet, društvo – europski realiteti“, što ga je organizirao Institut društvenih znanosti Ivo Pilar s Odjelom za kuturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (20.-21. ožujka, 2013. godine), gospođa Lambrichs u pratnji prof. dr. sc. Sanje Špoljar Vržine i suradnika razgovarala je na HKS-u s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, prorektorom prof. dr. sc. Gordanom Črpićem i pročelnicom doc. dr. sc. Ines Sabotič o mogućnosti suradnje i s našim Sveučilištem. Posebnosti ovog susreta doprinijela je i nazočnost Paul Nicoliera s djevojkom Martinom, brata našeg vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera ubijenog na Ovčari kojem je knjiga gospođe Lambrichs o Vukovaru i posvećena, kao i prevoditeljice gospođe Bašić. 

Ova je francuska književnica i znanstvenica rođena u spisateljskoj obitelji u Boulogne- Billancourtu. Njezino djelo obuhvaća znanstvene tekstove epistemološke naravi, književna djela, scenarije i eseje. Ono što je osobito važno za Hrvatsku, ali i za širi prostor jugoistočne Europe, za rekonstrukciju povijesne istine o korijenima sukoba na ovim prostorima, o mitu, jeziku i obmani kojom se mobiliziraju mase u političkom govoru, svakako je njena novija knjiga Vukovar više nikada nećemo vidjeti (Nous ne verrons jamais Vukovar) izašla u izdanju Philippe Raya 2005. godine u Parizu, a u Hrvatskoj 2007. u prijevodu prof. Marije Bašić.

Želite li o gospođi Lambrichs saznati više, pročitajte interesantan članak Stelle Fatović-Ferenčić „Louise L. Lambrichs – žena koja se bori za prešućenu stvarnost“.

 

[cycle3]

 

Hrvatsko katoličko sveučilište