IMG_3962

Predavanje na temu Logori za folksdojčere u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1944. – 1948. u utorak 3. lipnja 2014. godine održao je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Vladimir Geiger, znanstveni savjetnik s Hrvatskog instituta za povijest.

Tom prigodom dr. sc. Geiger je ustanovio kako se prijeratnim popisom stanovništva iz 1931. godine na području Jugoslavije bilježi nešto više od 500.000 osoba koje su njemački iskazale kao svoj materinski jezik. Ocijenio je kako je Hrvatska odlaskom Nijemaca, folksdojčera, izgubila ne samo u demografskom smislu, nego i intelektualnom, kulturnom i, posebice, gospodarskom pogledu. 

Okupljenim studentima, profesorima i djelatnicim doktor Geiger je uz prezentaciju objasnio povijesne i kulturološke okolnosti vezane uz protjerivanje Nijemaca iz Hrvatske, istakavši kako je 1944. komunistička vlast sve pripadnike njemačke manjine na području Jugoslavije proglasila odgovornima za njemačku okupaciju Jugoslavije i nacističke zločine u Drugom svjetskom ratu. Što je bio izravan povod i temeljna nakana jugoslovenskih komunističkih vlasti da se sve Nijemce protjera iz Jugoslavije, oduzme im se sva imovina i zabrani povratak. Krajem 1944.  s područja Vojvodine, Slavonije, Bosne od pola milijuna Nijemaca njih oko 300.000 je izbjeglo. Od preostalih 200.000, koji su dočekali rat, njih 170 -180.000 je završilo u logorima. Prvotno su logori bili sabirni, a potom radni. Prvi poslijeratni popis stanovništva iz 1948. godine zabilježio je na području Jugoslavije 55.000 pripadnika njemačke manjine. 

Logori su konačno ukinuti 1948. godine. Nijemcima je oduzeta sva imovina, imali su dozvolu za  ograničeno kretanje, dobili su dokumente te su ih počeli plaćati za njihov rad, ali su bili građani drugog reda. Sve su manjine imale pravo korištenja materinskog jezika u bivšoj Jugoslaviji, osim Nijemcima.

Godine 1951. Jugoslavija omogućuje Nijemcima da napuštaju zemlju te tada iseljava ostatak Nijemaca, a 60-ih godina počinje “gastarbajterski” odlazak Nijemaca u Zapadnu Njemačku.

Predavanje je za Odjel za povijest organizirao docent Tomislav Anić. 

 

Prezentacija

 

Hrvatsko katoličko sveučilište