Asistentica s Odjela za psihologiju, Maja Žutić, mag. psych. u subotu 22. svibnja 2021. gostovala je na međunarodnoj konferenciji portugalske platforme Mulheres à Obra posvećene ženama poduzetnicama. U intervjuu za neprofitnu udrugu Make Mothers Matter, Maja je predstavila rad međunarodne COST Akcije o peripartalnoj depresiji (Riseup-PPD, CA18138) čija je aktivna članica.

U navedenom velikom projektu Maja je uključena na nekoliko pozicija, uključujući dvije rukovodeće. Započela je 2019. godine kao zamjenica za članicu Upravnog odbora, a potom je postala i članica radne skupine „Prevencija i liječenje peripartalne depresije“. Trenutno je uključena u skupinu za pisanje opsežnog sustavnog preglednog rada europskih priručnika za liječenje peripartalne depresije. Od samih početaka projekta, Maja je i na rukovodećoj poziciji Gender-balance and Early Career Investigators Coordinator pri čemu nadgleda i potiče rodnu i geografsku ravnotežu unutar projekta te aktivnost mladih istraživača. Uz to, i suvoditeljica je jedne od šest radnih skupina projekta, pod nazivom “Uključenost, diseminacija i javni angažman” kojoj je cilj prenijeti istraživačke produkte i publikacije projekta prema znanstvenoj i zdravstvenoj zajednici, široj javnosti i ciljnoj populaciji – trudnicama, majkama i njihovim obiteljima.

Jedan od ciljeva tog projekta jest želi stvoriti održivu i uravnoteženu pan-europsku mrežu istraživača, kliničara i znanstvenika s ciljem podizanja društvene svijesti o mentalnom zdravlju trudnica i majki te promicanja globalnog razumijevanja peripartalne depresije.

„Moja velika posvećenost ovom projektu od neprocjenjive mi je vrijednosti jer mi pruža mogućnost da se kontinuirano usavršavam i učim uz mnoge svjetski poznate stručnjake u području reproduktivnog mentalnog zdravlja, na temu depresije u trudnoći i poslije porođaja, jednog vrlo kompleksnog i ozbiljnog poremećaja. Osim toga, razvijam mnogobrojne vještine i znanja koja su mi potrebna da istraživački i praktično pridonesem mentalnom zdravlju trudnica i majki u Republici Hrvatskoj, što mi je osobno vrlo važan cilj.”