Vijeće Europe 2021. godine putem javnog poziva za sve institucije visokog obrazovanja, pokrenulo je program najbolje prakse u promicanju akademskog integriteta. Pandemija COVID-19 donijela je mnoge promjene i izazove u sektoru obrazovanja, a naglo pomicanje nastave iz učionica na digitalne platforme više nego ikad ukazalo je na važnost akademskog integriteta i čestitosti. Upravo u takvim izazovnim vremenima, Vijeće je htjelo identificirati dobre prakse, odati im priznanje i prošiti ih diljem Europe.

Hrvatsko katoličko sveučilište predvođeno prorektorom za znanost prof. dr. sc. Robertom Antolovićem i doc. dr. sc. Antom Čartolovnijem  prijavilo je vlastiti program dobre prakse očuvanja akademskog integriteta. Korištenje antiplagijatorskog softvera prilikom predaje diplomskih radova dio je uobičajene prakse Sveučilišta. Na taj način u sveučilišnu zajednicu ugrađuju se vrijednosti akademskog integriteta (poštenje, iskrenost, poštovanje, odgovornost).  Radovi se u cijelosti pregledavaju, a nakon analize studenti mogu korigirati rad, nakon čega se proces ponavlja kako plagiranje ne bi više bilo problem. Diplomski radovi pregledani su od strane mentora i stručnih znanstvenih vijeća pojedinog odjela, a ukoliko postoji potreba moguće ih je proslijediti i Etičkom povjerenstvu Sveučilišta prije same objave.

Na poziv je ukupno prijavljeno 46 primjera dobre prakse. Izabrane relevantne prijave objavljene su u publikaciji Europskog vijeća Best Practice Programme in Promoting Academic Integrity – a compendium of best practices gdje je prikazana i praksa Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Publikacija će se diseminirati diljem visoko obrazovnih ustanova u Europi.

Pobjedničkom praksom proglašena je Dilemma Game app, Erasmus sveučilišta u Rotterdamu. Ova aplikacija putem različitih scenarija iz istraživačke prakse ima za cilj razvijati moralni kompas i poticati diskusije. Korisnik na raspolaganju ima dileme na koje može ponuditi određenu reakciju što mu daje uvid u mišljenje drugih, ali i komentare eksperta akademskog integriteta. Aplikaciju je moguće preuzeti na poveznici, a namijenjena je za individualnu ili grupnu razinu. Predavači je mogu vrlo jednostavno koristiti u nastavi stvarajući studentske grupe.

Kako bi proslavili uspjeh aplikacije i stvorili jedinstvenu priliku za međusobnu razmjenu iskustva, Erasmus Sveučilište uz potporu Vijeća Europe, organiziralo je konferenciju promicanja akademskog integriteta u Rotterdamu. Sam skup održao se u kompleksu sveučilišnog kampusa, 5. listopada 2022. godine. Predstavnici institucija koje su sudjelovale u javnom pozivu bili su pozvani sudjelovati na konferenciji, uz financijsku potporu Vijeća Europe, koja je za cilj imala povezati istraživače i potaknuti rasprave oko sveučilišnog pogleda na etiku, integritet i transparentnost.  Hrvatsko katoličko sveučilište predstavljala je Anamaria Malešević, tajnica Etičkog povjerenstva.

Govornici na konferenciji istaknuli su važnost povjerenja unutar akademske zajednice, iskrene i pouzdane znanosti, strogog pridržavanje najviših etičkih načela, važnosti mentalnog zdravlja kod istraživača kao preduvjeta akademskog integriteta. Sudionici konferencije dobili su  konkretne smjernice kako djelovati u osnaživanju akademskog integriteta, koje su dobre prakse izvan Europe i kako razvijati integritet kod studenata.

Hrvatsko katoličko sveučilište