Rim, 26.-28. lipnja 2018.

U organizaciji Odbora za sredstva društvenih komunikacija pri Vijeću europskih biskupskih konferencija a na poziv Talijanske biskupske konferencije, od 26.-28. lipnja održan je u Rimu susret biskupa, medijskih djelatnika i glasnogovornika biskupskih konferencija Europe na temu “Komunicirati Krista u Europi“.

Uz radni dio programa u središtu ovog događaja bio je susret s papom Franjom povodom Opće audijencije u srijedu, a potom i s djelatnicima Tajništva za društvene komunikacije. Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije bili su profesori s Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu izv. prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju, te doc. dr. sc. Krunoslav Novak.

Tema različitih izlaganja i rasprave radnog dijela susreta kojim je predsjedao kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, bila je “Kako komunicirati Krista i Crkvu u Europi”. Na samom početku susreta kardinal Bagnasco je naglasio da “najbolji saveznik Evanđelja nisu organizacije, projekti i sredstva, čak ni kultura, već čovjek sa svojim unutarnjim neizbrisivim pitanjem o Istini i u potrebi i želji za beskonačnim, za ljepotom i dobrotom.“

Središnja pozornost na ovom susretu bila je posvećena digitalnom svijetu, njegovim specifičnim dimenzijama i mogućnostima koje pruža naviještaju Evanđelja, ali i izazovima s kojima se susreće današnja evangelizacija. Društvene mreže su “mjesta” koja osobito posjećuju mladi, pa je veća pozornost posvećena mladima odnosno nalaženju puteva u posredovanju Isusa Krista u današnjem vremenu. Ovaj skup obogatili su svojim razmišljanjima stručnjaci iz svijeta poduzetništva, politike, djelatnici na različitim katoličkim portalima ali i pokretači različitih inicijativa unutar Crkve.

Sudionici susreta imali su prilike upoznati i međunarodnu Katoličku mrežu EWTN, a na završetku susreta bila je predstavljena komunikacijska strategija i planovi za slijedeću Sinodu o mladima te za Svjetski dan mladih u Panami, koji će se održati u siječnju 2019.

 

Foto: Servizio fotografico Vaticano 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište