Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu će se večeras, u utorak 16. prosinca 2014. , u 18 sati održati predavanje dr. sc. Karstena Dümmela, direktora Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini:

“25 godina nakon pada Berlinskog zida  –  suočavanje s prošlošću”

Osigurano je simultano prevođenje. Nakon predavanja slijedi diskusija s publikom.

Studenti svih naših Odjela, osobito suvremene povijesti, imaju jedinstvenu prigodu razgovarati sa živim svjedokom jednog vrlo krutog i strogog režima, diskutirati i pitati ga o njegovom životu i životu u bivšoj DDR te saznati o djelovanju Stasia, tajne policije za vrijeme Njemačke Demokratske Republike.

Vjerujemo da će predavanje biti doista zanimljivo kao i poticajno za studiranje tog povijesnog razdoblja.

Nekoliko informacija o tajnoj policiji STASI:

Stasi, Ministerium für STAatsSIcherheit (Ministarstvo za državnu sigurnost, tajna policija za vrijeme Njemačke Demokratske Republike), odigrala je i veliku ulogu u životu našeg predavača. Stasi je djelovala u bivšem DDR-u od 1950. godine  sve do raspada DDR-a 1989. Njezina prvenstvena zadaća bila je nadzor nad domaćim stanovništvom kroz mrežu brojnih doušnika, osobito je bila okrutna prema disidentima, intelektualcima i kritičarima režima. Sliku režima odlično prikazuje  2006. Oscarom nagrađeni film „Das Leben der Anderen“

O predavaču:

Dr. Karsten Dümmel rođen je 1960. u Zwickau (bivši DDR).

Već s 15 godina, kao član grupe „Mladi talenti“, izlaže svoje radove na pet izložbi koje je sam pokrenuo.

Osnovao je još jednu grupu nazvanu „Umjetnost i crkva“ čiji je rad zabranio Stasi.

Iako je položio sve završne ispite, zbog političkih razloga ne uspijeva upisati studij književnosti. Zbog toga 1983. počinje raditi u protestantskoj crkvi u Gera-Lusanu kao voditelj različitih studijskih grupa koje se bave književnošću, slobodom i ljudskim pravima.

Nakon posljednjeg neuspjelog pokušaja da upiše fakultet 1984., predaje prvi zahtjev za odobrenje da napusti zemlju. Zahtjev nije odobren, kao ni sljedećih 56.

Iste godine državna služba sigurnosti pokreće disciplinske mjere prisiljavajući ga da radi kao perač prozora, čistač u tvornici i čistač vlakova.

  1. srpnja 1985. optužen je za „sudjelovanje u neprijateljskim akcijama prema državi“ i pritvoren zbog rada u različitim radnim skupinama.

Disciplinske mjere su nastavljene pojačanim intenzitetom: prisilni rad, zabrana putovanja i kontakti s prijateljima i obitelji te čest kućni pritvor.

Početkom 1988. SR Njemačka je platila za njegovo oslobađanje. Odmah je započeo studij retorike i njemačkog u Tübingenu koji je završio doktoratom. Od 1993. radio je na različitim istraživanjima o Stasiju te kao predavač na Sveučilištu u Tübingenu (do 2003.).

Od 1997. radi za Konrad-Adenauer-Foundation (KAF) u Leipzigu, Stuttgartu, Dakaru and Hamburgu.

U periodu od 2004. do 2008. radio je na projektima obrazovanja odraslih u Maliju i Senegalu.

Živi i radi u Hamburgu. Član je P.E.N.-a.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište