Volonterska skupina naših studentica na HKS-u i njihova voditeljica mag. rel. ped. i kat. Valentina Kanić pripremile su dvije karitativne akcije u nadolazećem došašću: 

dobrovoljno darivanje krvi

– akciju “Božić u Betlehemu”.

 

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI održat će se 12. prosinca 2014. u vremenu od 10 do 13h u prizemlju Sveučilišta. Zahvaljujemo svima koji su se već prijavili da će se uključiti u akciju, a pozivamo i one koji još nisu, a mogu, da to učine. O točnom mjestu održavanja akcije bit ćete dodatno obaviješteni.


Božić u Betlehemu

Kroz došašće se pripremamo za najveći blagdan obitelji u kojem slavimo dolazak malog djeteta i velikog Boga na svijet. No, kao što je i Isus došao na svijet uz puno problema nerazumijevanja za dolazak djeteta na život, takvih slučajeva ima i danas.

Danas više nije rijetkost biti maloljetna trudnica ili samohrana majka. Istina, još uvijek ima predrasuda, nerazumijevanja i osuda kao i konflikta, ali sve to ne mora uvijek biti prepreka da se jedna trudnoća ne sačuva i dovede svome kraju. Svijest da svaki novi život ima pravo na svoje ostvarenje, a društvo je dužno prihvatiti ga i dati mu bezuvjetnu šansu na opstanak, danas ima, hvale vrijedna, optimalna rješenja. Jedno od takvih rješenja je“Kuća obitelji sv. Josipa“ u Karlovcu za odbačene trudnice i samohrane majke koje su odbile pobaciti svoju djecu i zbog toga se danas tamo nalaze.

U „Kući obitelji sv. Josipa“ rade stručni, životoljubni, savjesni i brižni ljudi koji s puno razumijevanja, ljubavi i pažnje prihvaćaju svaki takav slučaj i posvećuju mu maksimalnu pozornost. Tu se svaka osoba kao i svaki novi život tretiraju kao najveća vrijednost kojima se daje usmjerenje i svrsishodnost života. Majke i buduće majke uče kako se treba suočavati sa životom, kako rješavati životne probleme, sačuvati ljudsko dostojanstvo i kako sačuvati vjeru u sposobnost osnivanja nove bračne i obiteljske sreće. Uče kako stječi povjerenje u sebe i svoje vrijednosti, kako se prihvaća život ma kakav on izgledao i uče se nadati uvijek boljem. I konačno, usmjerava ih se prema ponovnoj integraciji u društvo, potpunoj socijalizaciji njih i njihove djece.

Istina je da više usrećuje davati nego primati, stoga zbog nedostatka osnovnih stvari za život, apeliramo i pozivamo ljude dobre volje da se priključe našoj akciji skupljanja materijalnih stvari za žene, djevojke i djecu „Kuće obitelji sv. Josipa“ u obliku odjeće za majke i higijenskih potrepština za malu djecu.

Prikupljamo:

  • hranu za djecu (Bebimil i sl.)
  • hranu za majke (živežne namirnice: tjestenina, ulje, brašno, meso, riža itd.)
  • higijenske i kozmetičke preparate i stvari za djecu i majke (šamponi, vate, pelene, puderi, kreme)
  • odjeću i obuću za djecu od 0-10 godina
  • manje kućanske aparate te stvari kojima će se urediti/osposobiti novi trosobni stan dobiven od grada Karlovca: u njemu se baš ništa ne nalazi, dakle potrebno je sve što svakome treba u stanu.

 

Stvari će se prikupljati u prizemlju u prostoriji 010 u kutiji predviđenoj za to. Svoje novčane priloge možete ostaviti u kutijici Lux Vera koja će biti u Studentskoj referadi.

O Udruzi za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta „Centar za nerođeni život – Betlehem“ pročitajte dopis patra Marka Glogovića. 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište