Kardinal Blase Joseph Cupich, američki nadbiskup metropolit nadbiskupije Chicago, posjetio je u petak 28. siječnja 2022. Hrvatsko katoličko sveučilište. Kardinal Cupich na Sveučilište je došao u  pratnji preč. Ivice Budinšćaka, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i vlč Tomislava Hačka, pročelnika Tiskovnog ureda i vicepostulatora za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Na Sveučilištu su ga uz rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića dočekali i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, doc. dr. sc. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić i mons. Enco Rodinis, direktor tvrtke Sollicitudo.

Prije susreta u Vijećnici Sveučilišta kardinal Cupich obišao je Kampus. Posjetio je u novoj zgradi na Kampusu Veliku dvoranu HKS-a kao i predavaonice Medicinskog fakulteta HKS-a, televizijski i radio studio. Tu se susreo s dekanom Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Daliborom Karlovićem i izv. prof. dr. sc. Marijom Ćurlin, a potom su se uputili do Laboratorija za psihologijska istraživanja gdje ih je dočekala doc. dr. sc. Martina Knežević s Odjela za psihologiju.

Ovo je treći posjet kardinala Cupicha Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U ime Uprave rektor Tanjić predstavio je kardinalu Cupichu razvoj Sveučilišta od njegovog posljednjeg posjeta u svibnju 2017. godine. „Od tada su pokrenuti mnogi novi projekti, otvoreni istraživački centri, uspostavljen studij Medicine, doktorski studiji Povijesti i Sociologije, opremljeni novi kabineti i predavaonice kao i buduća zgrada knjižnice. Nažalost, zagrebački potres i pandemija COVID-19 poremetili su planove izgradnje Kampusa, no vjerujemo da ćemo realizirati u skorije vrijeme“- istaknuo je rektor Tanjić. Rektor je zahvalio kardinalu Cupichu na njegovom osobnom zanimanju za razvoj Sveučilišta što je iskazao svojom trećom posjetom te mu zahvalio za njegovo osobni angažman kao i Američkoj biskupskoj konferenciji na potpori projektima Hrvatskog katoličkog sveučilišta od kojih je najvažniji školarine za doktorande.

Kardinal Cupich izrazio je zadovoljstvo napretkom Sveučilišta te na primjeru djelovanja Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama istaknuo važnost razvoja katoličkog školstva i obrazovanja za život Crkve i razvoj društva što se očituje posebice u brizi za cjeloviti razvoj osobe i opće dobro. Kardinal Cupich istaknuo je također i važnost odgoja mladih za demokraciju. U razgovoru s predstavnicima Sveučilišta govorio je i o situaciji Crkve i društva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Fotografije: HKS/Zagrebačka nadbiskupija