Zagrebačkomu nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću uručena je zlatna počasna medalja Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu. Iz ruku rektora prof. dr. Damira Borasa medalju i plaketu zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta primio je u srijedu 3. studenoga na svečanoj sjednici Senata koja je upriličena uz Dan Sveučilišta i početak 353. akademske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Počasna medalja kardinalu Bozaniću dodijeljena je na preporuku Rektorskoga kolegija u užem sastavu, a odluku je donio rektor Boras 25. listopada, koji je na svečanosti govorio o povezanosti Sveučilišta i Katoličke Crkve koja stoji u njegovu utemeljenju.

Riječ je o medalji izrađenoj u kovanom srebru s pozlaćenim elementima, promjera 9 cm, autora akademskoga kipara prof. Damira Mataušića, koja je izlivena u Ljevaonici umjetnina u Zagrebu u povodu 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu.

Kardinal je u izjavi za novinare nakon uručenja priznanja zahvalio rektoru i zagrebačkomu Sveučilištu na nagradi, koja ga je, kako je rekao, iznenadila. “To je nagrada našega najvećega i najvažnijega sveučilišta, onoga zagrebačkoga, a od početka je Katolički bogoslovni fakultet sastavni dio Sveučilišta”, rekao je kardinal Bozanić.

Na svečanosti su dodijeljena i 23 počasna zvanja i titule profesora emeritusa te druge nagrade Sveučilišta u Zagrebu, a među okupljenima su bili i rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta dr. Josip Šimunović te dekan Filozofije i religijskih znanosti dr. Ivan Koprek. Okupljenima su se u programu obratili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednica Rektorskoga zbora Snježana Prijić Samaržija, akademik Dragan Čović i rektor Boras.

Tekst: Ivan Tašev, Glas Koncila
Foto: Bernard Čović, Glas Koncila
Hrvatsko katoličko sveučilište