Povodom 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 350 godina postojanja i djelovanja zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF), kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i veliki kancelar KBF-a te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), predvodio je u utorak 5. studenoga 2019. u zagrebačkoj katedrali svečanu euharistiju sa zazivom Veni Sancte Spiritus za početak 351. akademske godine (2019./2020.) na fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu te za početak desete akademske godine na HKS-u. U zajedništvu s brojnim sveučilištarcima – studentima, profesorima i dekanima –  euharistijskom slavlju koncelebrirali su dr. Mario Cifrak, dekan zagrebačkoga KBF-a te četrdesetak svećenika profesora KBF-a i HKS-a, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove te ini koji sudjeluju u sveučilišnom i studentskom pastoralu.

Na početku misnoga slavlja vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva, pročitao je čestitku pape Franje povodom 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u kojoj Papa, između ostaloga, udijelivši apostolski blagoslov, piše: – Bogoslovne je studije pokrenuo biskup Stjepan II. Babunić već u 13. stoljeću. Podupirali su ih njegovi nasljednici, među njima bl. Augustin Kažotić, a uzdignuti su na sveučilišnu razinu carskom poveljom od 23. rujna 1669. koju je potvrdio Hrvatski sabor 3. studenoga 1671. U tim je okolnostima udaren temelj i Sveučilištu u Zagrebu u čijem sklopu bogoslovni fakultet djeluje sve do sada. Tijekom povijesnih previranja, koja katkada nisu bila povoljna za Crkvu, fakultet je umijevao navješćivati istinu kršćanske vjere, promicati evanđeoske kreposti i poticati razvoj umjetnosti i kulture. Stoga mi je želja da fakultet i dalje pruža svoj dragocjen doprinos crkvi u Hrvata i čitavome društvu. –  

U uvodu homilije Kardinal je podsjetio kako se euharistijsko slavlje zaziva Duha Svetoga na početku akademske godine slavi u znaku 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu; najstarije i najveće sveučilišne zajednice u Hrvatskoj. – Ta visoka i časna sveučilišna ustanova nezaobilazan je sudionik i svjedok znanstvenog, kulturološkog i nacionalnog razvojnoga procesa hrvatskog nacionalnog bića u okviru srednjoeuropske kulturne baštine – kazao je Kardinal, pojasnivši da se, zahvaljujući svemogućem Bogu za naš Alma Mater Universitatis Studiorum Zagrabiensis, vjernici uključuju u obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu s obzirom na to da KBF, u okviru Sveučilišta u Zagrebu, od 1991. djeluje kao njegov sastavni dio. Stoga, – u svjetlu navještene Božje Riječi današnjega dana na ovom slavlju, molitvom zazivamo Božju pomoć, dok istodobno zahvalno gledamo na 350. godina života Sveučilišta u Zagrebu.
 

Navještena Riječ jača našu spoznaju da je u toj povijesti najvrijednije upravo ono što je plod darivanja. Sveučilište je i danas pozvano proučavati i poučavati veliku mudrost i vrijednost dara koji dolazi od Boga, a to su dar čovjeka i svega stvorenoga svijeta. – rekao je Kardinal te u nastavku homilije rastumačio pročitano Lukino evanđelje (14, 15-24) u kojem Isus pripovijeda prispodobu o uzvanicima.

Pojasnivši važnost prepoznavanja darovanoga dara i zahvalnosti za nj, Kardinal je sveučilištarcima poručio: – Ako je od Boga sve što čovjek jest i sve što ima, tada je razumljivo da će se odazvati na Božji zov. (…) Postoje trenuci u životu svakoga od nas u kojima nas Bog uzme pod ruku i govori da je za tebe pripremio posebni dar. Dovoljno je doći i u radosti prihvatiti taj dar, bez ikakvih uvjeta i interesa. –

Tumačeći Isusovu pripovijest o onima koji su odbili poziv na gozbu, Kardinal je također napomenuo kako u njoj susrećemo poticaje za djelovanje i u sadašnjim okolnostima jer, u zahvalnosti za darove i u duhu služenja kakvo nam je objavio Krist Gospodin, nismo oslobođeni iste kušnje da odbijemo Božji dar i da pronađemo razloge koji su i danas svedivi na tri isprike iz današnjega Evanđelja: posjedovanje, trgovanje i navezanost. Govoreći nadalje o raspoloživosti, otvorenosti i nutarnjem stavu, o srcu u kojemu treba zaživjeti otvorenost za Boga kako bi se raspoznali Božji darove i poziv i za njih zahvaljivalo, – radost nam ne ovisi o ljudskim preduvjetima i o vanjskim okolnostima. Ona je dar i plod nezasluženoga poziva. Da bi se ušlo u zajedništvo s Bogom treba biti pozvan – istaknuo je Kardinal. u tumačenju Evanđelja Kardinal se osvrnuo na pet značajki pape Franje o ulasku u crkvu i za kršćansko življenje koje ujedno mogu biti – kazao je Kardinal – današnji smjerokaz za kršćansku prisutnost na sveučilištu: poziv i poslanost, stvaranje zajedništva i sudjelovanje sa svima što imamo u služenju jedni drugima, raspoloživost za ono što Gospodin od nas traži te pridruživanje Božjem narodu koji hodi prema vječnosti s pouzdanjem u Krista koji je za nas otvorio dvoranu spasenja.

– Mi kršćani, članovi Katoličke crkve posebno cijenimo darove što nam je Gospodin po Sveučilištu u Zagrebu obilato udijelio našemu gradu, nadbiskupiji i domovini. U spomen na dugu povijest Sveučilišta ovome euharistijskome zajedništvu živimo radost prisutnosti nastavnika, studenata i djelatnika i HKS-a koji su ove jeseni započeli svoju desetu akademsku godinu. Oni predstavljaju novi izazov i jednu novu prisutnost u našemu gradu i domovini te nas u crkvenom zajedništvu uvode i povezuju s velikom obitelji katoličkih sveučilišta Europe i svijeta – apostrofirao je Kardinal.

– Snaga nekog sveučilišta uvijek će biti u ljudima koji prepoznaju dar i koji darovano žele dijeliti s drugim ljudima. A svaki dobar dar koji dolazi odozgo, plod je djelovanja Božjega duha i suradnje s njime. Zato ga zazivam i nad ovu akademsku godinu. Naime, sveučilišni se sustavi danas nalaze pred novim izazovima koji dolaze od razvoja znanosti, tehnologije i zahtjeva društva koje postavljaju pred akademske ustanove nove zadatke da ponude pripravne odgovore na pitanja i potrebe ljudi današnjice. Izazovi suvremenoga društva, suvremenog društvenog, gospodarskog, političkog i kulturnog života očekuju od sveučilišta, posebno od profesora, da svojim istraživačkim i nastavnim radom pripremaju nove naraštaje da bi postali ne samo kvalificirani stručnjaci na svojim područjima i protagonisti promicanja zajedničkoga dobra te odgovorni i hrabri predvoditelji društvenoga života s ispravnom vizijom i čovjeka i svijeta – kazao je kardinal Bozanić na kraju homilije, stavivši Sveučilišta pod zagovor Blažene Djevice Marije i blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Pred završni blagoslov uime organizatora euharistijskog slavlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sve prisutne pozdravio je dekan prof. dr. sc. Mario Cifrak. Citirajući svetoga Bonaventuru, zahvalio je svima onima koji su doprinijeli ljepoti ove obljetnice i misnoga slavlja. Okupljenima se također obratio i prof. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. – U 350 godina djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, nazvao bih ga i Alma mater croatica, ono je bilo i ostalo temeljna i stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokoga obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti i društvenih djelatnosti i čuvar hrvatskoga nacionalnoga identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti. –  kazao je rektor Boras, podsjetivši kako su na temeljima kršćanske Europe stvorena sveučilišta koja ne samo da obrazuju i prenose znanje, već i odgajaju. Promičući ljubav prema bližnjemu, dar slobode i toleranciju kao vrijednosti za koje se Sveučilište zalaže, rektor Boras osvrnuo se i dosadašnji rad Sveučilišta koje će se i dalje zalagati za smanjenje tzv. edukacijskoga jaza kako bi se znanje, u konačnici, prenijelo i onim najsiromašnijima. U tom pogledu, istaknuo je, Sveučilište je uvijek imalo i ima pomoć Katoličke crkve.

 

U ime rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željka Tanjića u ime prisutnih prorektora, pročelnika, nastavnika i studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio se izv. prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Zahvalio je kardinalu Bozaniću, našem Velikom kancelaru na “daru okupljanja i zajedništva na ovom slavlju protkanom blizinom Boga i čovjeka, te na molitvi da bi naš hod u akademskoj godini koju smo netom započeli mogao biti popraćen i zaliven Božjim blagoslovom. U ovoj prigodi kada se kako je već rečeno – spominjemo 350. obljetnice utemeljenja Sveučilišta u Zagrebu odnosno osnutka Katoličkog bogoslovnog fakulteta – želim čestitati Vama gospodine rektore Sveučilišta u Zagrebu kao i Vama gospodine dekane Katoličkog bogoslovnog fakulteta te čitavom Sveučilištu na ustrajnom hodu kroz minula stoljeća. Čestitam osobito na nebrojenim plodovima uma i srca koja su rasla i koja su se oblikovala u okrilju Vašega Sveučilišta a njihovim je djelovanjem ovaj grad i naša Domovina – u intelektualnom, kulturnom i duhovnom smislu – postajala plemenitija i bogatija.”- istaknuo je profesor Valković i nastavio: “Zahvaljujem isto tako na suradnji koja se na različite načine ostvaruje između naša dva Sveučilišta. A put rasta i napretka odvija se kroz suživot – suživot koji raste i kroz različitost gledišta, koji se potvrđuje u otvorenosti za upoznavanjem novih perspektiva kao i stalnoj spremnosti za nove susrete. Svjesni smo da se danas akademske zajednice susreću s više izazova, o kojima je jučer govorio i papa Franjo, obraćajući se sudionicima prije spomenute konferencije: „Snažan pritisak – kaže papa – koji se osjeća u različitim područjima društveno-ekonomskog, političkog i kulturnog života, dovodi u pitanje samo zvanje sveučilišta, osobito zadatak profesora da podučavaju i rade istraživanja i da pripreme mlade generacije da postanu ne samo kvalificirani profesionalci u raznim disciplinama, nego i protagonisti zajedničkog dobra, kreativni i odgovorni lideri društvenog i građanskog života s ispravnom vizijom čovjeka i svijeta.“ Profesor Valković je na kraju svog obraćanja zaželi da obje naše sveučilišne zajednice budu “u ovoj akademskoj godini budu mjesta u kojima će se gajiti ona posebna osjetljivost koja se stječe neprestanom pozornošću na čovjeka, na okruženje  u kojem živi i odrasta, na njegovu usmjerenost prema božanskom i na sve ono što doprinosi njegovom promoviranju. Neka nas u tom djelovanju prati i osnažuje Duh Sveti kojem se večeras na osobit način u ovom slavlju utječemo.”

U završnoj riječi zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić posebno se obratio studentima koji su tek započeli svoj sveučilišni hod: – Dragi studenti, želim vam puno uspjeha i puno vizija, ostvarenje vaših želja. – Istaknuvši kako je vrijeme studiranja najljepše vrijeme života, studentima je također poručio: – Gledamo na vas kao na one koji će ostvariti želje koje mi nismo uspjeli ostvariti, ali ih nosimo u svom srcu i želimo prenijeti vama. Želimo biti zajedno s vama jer vi imate “antene” koje bolje osjećaju buduća vremena. Vi ste oni koji pokazujete budućnost. –

Budući da su u svim aktivnostima, osobito mladih, prednjačili studenti, Kardinal je, u konačnici, apostrofirajući zagrebački Susret hrvatske katoličke mladeži sljedeće godine, kazao da u njegovoj organizaciji računa sa studentima Sveučilišta u Zagrebu i HKS-a: – To je znak zajedništva i to je izazov nama svima, a osobito vama mladima da što bolje izvršite ono što očekuje od Vas Bog i Crkva. A geslo Susreta je ono što je Marija rekla učenicima: „Što god Vam rekne, učinite.“ (Iv 2,5 ) Slušati Isusa, slijediti Isusa, ići za njim je pravi ispravni put. Tko ide tim putem, taj se ne će prevariti u životu. To Vam od srca želim i molim Boga blagoslov za sve nazočne, blagoslov ne samo za daljnjih 350. godina, nego i više od 350 godina Sveučilišta u Zagrebu. – završne su Kardinalove riječi. 
 
Liturgijsko pjevanje euharistijskoga slavlja predvodio je Zbor bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i Zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem dirigenta mo. Miroslava Martinjaka i pratnju na orguljama Milana Hibšera. Svečanost je nastavljena druženjem u prostorima KBF-a.

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije; (Foto: TUZG, Bernard Čović)