Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u utorak, 20. prosinca 2016. godine u Nadbiskupskom dvoru s predstavnicima odgojnih, obrazovnih, medijskih i izdavačkih ustanova Zagrebačke nadbiskupije.

Pozdravni govor uputio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je istaknuo da oni koji su se danas okupili oko svojeg pastira pripadaju središtu Crkve, iz kojeg djeluju na rubu. Kazao je kako sve ustanove nose bitne oznake misijskog i evangelizacijskog poslanja Crkve, s ciljem da obogate društvo svime onime što im Crkva daje.

To nije uvijek lako, a očiti primjer za to je situacija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom koji želi pokazati da je moguće širiti horizonte dijaloga i da je moguće pokazati da Crkva u današnjem vremenu ima puno za ponuditi u odgoju i obrazovanju mladog čovjeka – naglasio je rektor Tanjić. 

Kardinal Bozanić je ukazujući na izvještaje o Isusovu rođenju i na sve ono što nam Evanđelje približava, rekao da dok stojimo pred jaslicama slušamo o mnogima – o Mariji, Josipu, mudracima, a najmanje o Isusu. Onaj o kojem se najmanje govori je u središtu – kazao je Kardinal, dodajući da bismo teško mogli organizirati društvo bez tog središta koje izlazi iz jaslica.

Ono što vas povezuje, nastavio je Kardinal, jesu odgoj, znanost, kultura, sve ono što računa s Riječju. Govoreći o svrsi katoličkih škola, sveučilišta i medijskih kuća, naglasio je kako se njihova specifičnost ogleda u onome što donosi svjetlo Evanđelja. Ako to ne uspijemo ugraditi u naše institucije, onda nema razloga njihovu postojanju. One moraju imati nešto više, nešto što daje poseban doprinos, neku posebnu oznaku za koju vjerujemo da je korisna našem čovjeku i društvu u današnjem svijetu – zaključio je Kardinal. 

 
Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Hrvatsko katoličko sveučilište