U četvrtak 21. travnja 2016. godine donedavni veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak održao je predavanje „Kanonizacija bl. Alojzija kard. Stepinca iz vatikanske perspektive“.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić

Pozdravljajući okupljene, među kojima je bilo i više diplomata, te predstavnika javnih i kulturnih institucija Republike Hrvatske, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuo je kako se na Hrvatskom katoličkom sveučilištu četvrtkom održavaju tribine na kojima se razmišlja, razgovara i bistre teme koje su važne za društveni i crkveni trenutak u našoj domovini. Tema vezana uz kanonizaciju bl. kardinala Alojzija Stepinca sigurno je jedna od važnih tema s kojom se susreće društvo i Crkva u Hrvatskoj. „Duboko sam uvjeren da će proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca biti doveden do kraja po svim crkvenim normama.“ – rekao je rektor Tanjić.

Filip Vučak, donedavni veleposlanik RH pri Svetoj Stolici

Filip Vučak, donedavni veleposlanik RH pri Svetoj Stolici

Veleposlanik Vučak je tijekom svog predavanja, podijeljenog na tri dijela, iscrpno iznio činjenice vezane uz događanja i diplomatske intervencije tijekom posljednjih dvije godine otkada je proces kanonizacije kardinala Stepinca priveden kraju, a papa Franjo potaknuo osnivanje mješovitog katoličko-pravoslavnog povjerenstva koje bi trebalo razmotriti vrijeme i događaje u kojima je djelovao kardinal Stepinac čije držanje u ratnim vremenima SPC smatra spornim.

Predavanje: "Kanonizacija blaženog Alojzija kard. Stepinca iz vatikanske perspektive"

Predavanje: “Kanonizacija blaženog Alojzija kard. Stepinca iz vatikanske perspektive”

„Katolička crkva je univerzalna, ona je prema Evanđelju iznad nacija, političkih uređenja i ideologija. Stoga današnja Crkva zazire od uskogrudnosti, od isticanja samo vlastitog mučeništva, kao i od pretjeranog busanja u prsa. Zato je u isticanju Stepinčevih zasluga i svetosti treba biti vrlo razborit jer će on postati prije svega svecem Katoličke crkve, a tek onda hrvatskim svecem. Postupak kanonizacije u načelu je isključivo crkveno pitanje i svako neprimjereno miješanje politike u taj postupak, posebno ako se radi o „osjetljivom“ kandidatu, može samo odmoći.“ – istaknuo je veleposlanik Vučak tijekom svog predavanja te dodao u zaključku da je odgodom Stepinčeve kanonizacije i osnutkom mješovitog povjerenstva ovaj se slučaj ispolitizirao i internacionalizirao, zaslugom prije svega SPC-a, pa ne bi bilo čudno da se pojave i dodatni oponenti. Isto tako je veleposlanik Vučak podsjetio kako i prilikom proglašenja prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića također sve nije išlo glatko, a i trajalo je jako dugo. Postupak je pokrenuo zagrebački nadbiskup Stepinac 1939., a kanoniziran je tek 21. lipnja 1970.

Nakon predavanja uslijedila su pitanja iz publike i zajedničko druženje.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište