Katolička akademska služba za razmjenu (KAAD, Bonn),  program za istočnu Europu, dodjeljuje stipendije za studij u Njemačkoj.  Stipendije su  namijenjene nadarenim kandidatima katolicima s niskim prihodima koji imaju preporuku katoličkog svećenika. Stipendija bi treba omogućiti financijsku potporu za magisterij, kratki boravak u svrhu istraživanja za magistarski rad, doktorski studij i znanstveno istraživanje u različitim akademskim disciplinama u Njemačkoj. Tijekom istraživačkog boravka u Njemačkoj KAAD nudi pastoralnu pomoć.

Program stipendiranja usmjeren je jačanju profesionalnog razvoja budućih donositelja odluka koji su spremni doprinijeti društvenom i gospodarskom razvoju svoje zemlje, podržati Katoličku crkvu u mjestu gdje žive i rade kao i međunarodne znanstvene mreže.

Podnositelji zahtjeva moraju dokazati poznavanje njemačkog jezika barem na razini B1,trebaju priložiti sve potrebne dokumente i preporuke, među ostalima i od predavača sa sveučilišta na kojem studiraju ili instituta na kojem se bave istraživačkim radom.  Po Ugovoru o stipendiranju svi stipendisti su dužni po završetku studija vratiti se u svoju domovinu. 

Stipendija je namijenjena isključivo laicima.

U okviru programa za istočnu Europu dva puta godišnje (ožujak i rujan)  dodjeljuju se stipendije za studiranje, znanstveno usavršavanje ili za znanstvene projekte. Zainteresirane osobe pritom mogu same odabrati instituciju (visokoškolsku ustanovu, istraživački institut, arhiv, kliniku i sl.) za svoj boravak u Njemačkoj. 

Trajanje stipendija: 2-36 mjeseci
Visina stipendija: od 750 do 2000 EUR mjesečno.

Detalji o prijavi (na hrvatskom jeziku) nalaze se na linku

Daljnje informacije o programu za Istočnu Europu (OE-Programm) možete naći na: http://kaadbonn.de/stipendien/osteuropaprogramm

Potpuna dokumentacija za stipendiju mora biti dostavljena do 30. lipnja odnosno do 15. siječnja KAAD-u ili prije KAAD-ovim partnerima.

Odbor za stipendije odlučuje 2x godišnje krajem ožujka/rujna nakon čega se kandidati odmah obavještavaju o ishodu.

www.kaad.de

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište