Kompleks budućega Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu obišli su danas, u srijedu 25. listopada, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u pratnji predsjednika Povjerenstva Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Ivana Šaška i ekonoma Zagrebačke nadbiskupije Ivana Hrena.

Prostor bivše vojarne “Kralj Tomislav”, koji je temeljem sporazuma o darovanju između Vlade Republike Hrvatske i Nadbiskupije zagrebačke, 20. rujna 2006. preuzela Zagrebačka nadbiskupija sada se najnužnije uređuje kako bi Povjerenstvo Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta moglo u njemu i započeti djelovat

Premda je nakon odlaska prijašnjih vlasnika prostor ostao u veoma zapuštenom stanju, kardinal Grocholewski je čitav kompleks ocijenio vrlo kvalitetnim jer se nalazi u širem gradskom središtu, a na jednom se mjestu ima dovoljno prostora za organiziranje svih potrebnih studija te popratnih prostora važnih za funkcioniranje jedne sveučilišne institucije.

Danas se rijetko u svijetu može pronaći prostora u gradskim središtima za sveučilišta te se grade na novim i praznim prostorima izvan grada, a Zagreb ima mogućnost smjestiti katoličko sveučilište u centru, ocijenio je pročelnik Kongregacije za katolički odgoj koji je u kontaktima sa sveučilištima diljem svijeta.

U svijetu danas postoji oko 1.300 katoličkih sveučilišta, a oko 250 ih je utemeljeno tijekom pontifikata pape Ivana Pavla II, rekao je kardinal Grocholewski osvrćući se na iskustva katoličkih sveučilišta u svijetu, posebice istaknuvši vrlo kvalitetna sveučilišta i njihov ugled u zemljama u kojima su katolici u manjini, te otvorenost tamošnjih vlada za suradnju s osnivačima katoličkih sveučilišta. (gk)

 

Hrvatsko katoličko sveučilište