iv-lateranski-koncil-slajder

 IV.lateranski koncil: događaj koji je promijenio Europu naziv je znanstvenog skupa koji će se održati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 20. studenoga 2015. godine.

Znanstveni skup organiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište – Odjel za povijest , Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu – Odjel za povijest, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u  Zagrebu – Katedra crkvene povijesti i Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda.

Program započinje otvorenjem skupa u 9 sati,  nakon čega slijedi plenarno izlaganje dr. sc. Jadranke Neralić: „Lotario dei conti di Segni, Inocent III. (1198.-1216.) i IV. lateranski sabor“.

Budući da se 2015. godine obilježava osamstota obljetnica tog značajnog događaja, tim su povodom znanstvena zbivanja upriličena diljem Europe, jedno od njih je središnje zbivanje u Rimu.

Prema uzorima na europske metropole jubilej se obilježava u Hrvatskoj na našem Sveučilištu.
Na znanstvenom skupu okupljeni će crkveni povjesničari i teolozi  interdisciplinarnim pristupom razmotriti utjecaj IV. lateranskog koncila na srednjovjekovni crkveni, društveni, kulturni i politički život. Ujedno će  nastojati otvoriti prostor za nova i šira istraživanja srednjovjekovnih povijesnih procesa kojima je temelje postavio upravo IV. lateranski koncil.

Znanstveni skup otvorenog je karaktera za sve koji prate povijesne teme te svojim prisustvom žele pridonijeti stvaranju konkretnih zaključaka.

Program_IV lateranski koncil

 

Preuzmi program

 

Hrvatsko katoličko sveučilište