Izbori za članove studentskog zbora održat će se 27. siječnja, a rok za prijavu kandidatura produžen je na 17.siječnja.

Studentski zbor sastoji se od 10 predstavnika studenata svih Odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a mandat traje dvije godine. Hrvoje Barić, student 2. godine diplomskog studija Povijesti, aktualni je predsjednik, a s nama je podijelio nekoliko detalja i činjenica o djelovanju Zbora.

Što je zapravo Studentski zbor i koja je uloga predsjednika?

Studentski zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta neovisna je udruga pod okriljem Sveučilišta koja se bavi studentskim problemima, pomaže u njihovom rješavanju te sudjeluje i organizira razne studentske aktivnosti i događaje. Konkretna uloga predsjednika jest biti mediji između predstavnika Odjela i studenata, poticati suradnju te svima dati prostora i vremena za pitanja, probleme i akcije.

Što biste istaknuli kao prednosti djelovanja u Studentskom zboru?

Prednosti rada u Zboru svakako su te da možete aktivno sudjelovati u radu Odjela, organizirati događaje koji mogu potaknuti bolji rad, bolju komunikaciju između studenata i profesora, a samim time i poboljšati vlastite vještine i znanja za daljnju karijeru.

Vaš mandat je obilježen pandemijom i, možemo reći, ograničenim uvjetima rada. Što ste sve uspjeli napraviti u ove dvije godine?

U ovom mandatu prošli smo dosta toga. Jedno vrijeme zbog okolnosti nismo mogli raditi uživo, ali smo održavali redovne sastanke online. Svakako bih od akcija izdvojio to da smo novčanim sredstvima pomagali unesrećenima na prostoru Banovine. Zalagali smo se za što brže vraćanje nastave uživo. Također, novčano smo pomagali i nekoliko projekata koji su radili klubovi studenata te sudjelovali u humanitarnim akcijama. Mogu reći da sam ipak najponosniji na organizaciju putovanja u Budimpeštu. Naime, prvotno smo trebali putovati u Poljsku, no zbog pandemije to je otkazano, a nakon godinu dana, dugotrajnih pregovora i traženja rješenja uspjeli smo otputovati u Mađarsku kao zamjenu. Tu su naravno zabavni projekti koje je uvijek organizirao Studentski zbor poput Te Deuma i brucošijade. Nažalost, zbog situacije u našem ih mandatu nije bilo puno pa tu tradiciju sada treba nastaviti i nadam se da će je budući predsjednik ili predsjednica vratiti.  

 

 

Što biste poručili budućim članovima Studentskog zbora?

Nekad je teško pronaći motivaciju u radu. Nađe se tu i puno prepreka, nekada je jako naporno, ali naša uprava je uvijek otvorena za razgovor i rješavanje problema. Svima koji se žele kandidirati i koji će biti izabrani poručujem samo da ne odustaju ni na jednom koraku bez obzira na okolnosti i da naprave sve što je u mogućnosti i da naše Sveučilište naprave još boljim mjestom za studiranje i život.

 

Intervju i foto: Magdalena Bilkić