fr. Srećko Koralija, OP

fr. Srećko Koralija, OP

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 16. travnja 2015. godine fr. Srećko Koralija održao je predavanje „Humanističke znanosti pred izazovima – čemu svojevrsno klasično obrazovanje u tzv. neklasičnom svijetu?”

Govoreći iz perspektive čitača klasičnih tekstova, povijesti i kulture, predavač fr. Srećko Koralija  je podvukao nekoliko pogleda na poimanje humanističkih znanosti problematizirajući potrebu humanističkih znanosti s obzirom na svojevrsnu isplativost (utilitas) u odnosu na tehnološku civilizaciju. Pitanje koje se skriva u pozadini pojedinih izraženih statusa mišljenja jest da li je moguće postići da svako znanje postane sposobno pružiti društvu nešto vrijedno. Primijećuje se da za razliku od tehnoloških znanosti, humanističke znanosti ne daju rezultate na brz i mjerljiv način te prema tome postoji opasnost da se marginaliziraju, o čemu svjedoče neki događaji i potezi na globalnoj sceni.

“Čežnja za formiranjem univerzalnog čovjeka pokazuje da je bitno u društvo pozvati kreatore ideja i misli te kroz dokolicu, u aristotelovskom smislu, postići oslobođenost te krenuti prema ostvarivanju cjeline osobe i društva. Humanist kao svoju prvu obvezu ima osluškivanje minulosti koju arhivski promatra kako bi izgradio sebe kao analitički mislilac koji je spreman i poučavati, a posebice i neznati. Klasično obrazovanje nas uči da pripadamo određenoj tekovini kulture te nas usmjeruje da otvaramo oči i uočavamo napretke moderne civilizacije, ne negirajući komponente i izume koje svaka generacija svojim napretkom donosi. Tako se može omogućiti odgoj i sebe i drugih kroz ‘krisis’ u grčkom smislu te riječi i životnu krilaticu ‘usudi se misliti’ kao i ‘spoznaj samoga sebe'”- zaključio je fr. Srećko Koralija. 

Tema koju je fr. Srećko izabrao za svoje predavanje pobudila je veliko zanimanje kod naših studenata koji su zajedno s prorektorima i profesorima sudjelovali u diskusiji nakon predavanja. 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište