Fra Ivo Tadić i voditelji folklora s rektorom Željkom Tanjićem u Sydneyu_foto Boka Cro Press

Fra Ivo Tadić i voditelji folklora s rektorom Željkom Tanjićem u Sydneyu_foto: Boka Cro Press

 

 

O 13. do 17. srpnja 2015. godine rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić sudjelovao je u radu 25. generalne skupštine  Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta u Melbourneu na Australskom katoličkom sveučilištu čijim je članom HKS postao u ožujku ove godine. Tema ovogodišnje Generalne skuštine je bila  je Vremena se mijenjaju, vrijednosti ostaju (‘Times change. Values endure’) i rektori su pored plenarnih predavanja sudjelovali u radu po grupama u kojima se promišljalo o raznim pitanjima i izazovima s kojima katolička sveučilišta svakodnevno suočavaju u kontekstu teme skupa. Na Generalnoj skupštini rektor Tanjić je ostvario mnoge kontakte s rektorima katoličkih sveučilišta iz cijelog svijeta. Na Skupštini je sudjelovao i još jedan Hrvat, biskup Gerard Anton Žerdin, koji je u Peruu osnovao katoličko sveučilište Nopoki za peruanske indijance.

Biskup Gerard Antun Žerardin, osnivač Katoličkog sveučilišta Nopoki za peruanske indijance

Biskup Gerard Antun Žerardin, osnivač Katoličkog sveučilišta Nopoki za peruanske indijance

 

Osim sudjelovanja na 25. generalnoj skupštini Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta, rektor Tanjić posjetio je neke od Hrvatskih katoličkih centara u Australiji te je imao priliku upoznati naše iseljenike s postojanjem, misijom i vizijom Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Tijekom svog boravka u Australiji rektor Tanjić predvodio je euharistijska slavlja u našim hrvatskim katoličkim centrima u Geelongu, Melbourneu, Springvalu, Canberri, Wollongongu i Sydneyu. U Sydneyu je posjetio i Zakladu hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie. Među mnogima susretima važno je istaknuti susret s našim cijenjenim iseljenikom i poduzetnikom Markom Franovićem, gospođom Inom Vukić koja piše jedan od najčitanijih blogova o Hrvatskoj  na engleskom jeziku  kao i s najpoznatijim slikarom hrvatskog podrijetla Charlesom Billichem. Ostvareno je i nekoliko susreta s znanstvenicima i sveučilištarcima hrvatskog podrijetla.

Misa u Canberri

Misa u Canberri

“Doimljivi su bili svi susreti s braćom svećenicima kojima posebice zahvaljujem na gostoprimstvu i pomoći, i našim iseljenicima. Dirnut sam brigom i zauzetošću koju naši iseljenici iskazuju prema Hrvatskoj Domovini. Moj prvi susret s Australijom bio je u Geelongu i  zajednicom naših Hrvata koji su me srdačno primili. Potom sam bio gost Hrvatskog katoličkog centra Sunshine u Melbourneu gdje sam predvodio misno slavlje u prekrasnoj crkvi svetog Leopolda Mandića čija je unutrašnjost jedan od najsnažnijih izričaja suvremene hrvatske sakralne umjetnosti te daje osobiti osjećaj povezanosti sa suvremenom Hrvatskom.  Nakon Clifton Hilla i Springvalea posjetio sam Hrvatski katolički centar u Canberri. Doista je bila  jedinstvena prigoda da se u crkvi svetog Augustina u Canberri u isto vrijeme zateknem s vlč. Zvonimirom Gavranovićem, autorom knjige “In Search of Cardinal Stepinac”. Obojica smo predstavljali djelo blaženog kardinala Stepinca – on kao autor objašnjavao je vjernicima razlog zašto je napisao knjigu o blaženom Alojziju na engleskom jeziku, a ja Hrvatsko katoličko sveučilište, čiji je zaštitnik blaženi kardinal Stepinac, i o njegovoj važnosti za našu Domovinu. Osim tog susreta u Canberri sam bio gost Veleposlanstva Republike Hrvatske. U Sydneyju  sam bio gost Hrvatskog katoličkog centra sv. Nikole Tavelića u St. Johns Parku i zajednice u Blacktownu gdje sam susreo  naše iseljenike. Osobito mi je drago bilo susresti se s djecom druge i treće generacije naših iseljenika koja uče hrvatski jezik. Drago mi je da nisu zaboravili svoju Domovinu i da kroz jezik uče o svojoj kulturi i na taj način održavaju vezu sa zemljom svojih predaka. U subotu 25. srpnja 2015. fra Ivo Tadić iz Wollongonga organizirao je u Sydneyu svečanu večeru u hrvatskom klubu “Kralj Tomislav” za tristotinjak članova hrvatske zajednice kojima sam predstavio Sveučilište.

Za cijelu organizaciju puta i posjeta Hrvatskim katoličkim centrima zahvaljujem fra Ivi Tadiću koji je zajedno s braćom svećenicima u dogovoru organizirao sva predstavljanja Sveučilišta, kontakte s našim iseljenicima i koji mi je omogućio da susretnem što više ljudi koji svojim znanjem i iskustvom pridonijeti razvoju i rastu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Osvrčući se na protekla tri tjedna u Australiji mogu reći da sam osjetio veliku potporu svih onih kojih sam susreo, s kojima sam razgovarao i vjerujem da ovo nije posljednje predstavljanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Australiji.

Zahvaljujem na potpori i molitvama za naše Sveučilište, a vrata našeg Sveučilišta otvorena i radujemo se njihovom posjetu.”- istaknuo je rektor Tanjić.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište