Zbornik1„Kultura rada u Hrvatskoj. Peti hrvatski socijalni tjedan, Zagreb, 21.-23. listopada 2011.“ naziv je zbornika koji je u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Kršćanske sadašnjosti predstavljen u utorak, 3. ožujka 2015. godine u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta.
 
Uvodnu riječ na predstavljanju uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je rekao kako je danas s jedne strane radostan, a s druge strane i žalostan. „Radostan sam jer smo dobili ovu knjigu koja nudi toliko dobrog i korisnog sadržaja za hrvatsko društvo, a žalostan zbog toga što dok je čovjek čita vidi da se stvari nisu pomakle“, istaknuo je Kardinal.
 
Ukazao je na svakodnevna zbivanja koja govore o visokoj stopi nezaposlenosti, radnicima koji ne primaju plaću, o mladima kojima se ne otvaraju nove perspektive, ili pak poduzećima i institucijama koja propadaju. 
 
„Pita se čovjek što tu rade državne institucije, što rade sindikati koji ostavljaju da su toliki bez plaće“, upitao je Kardinal, te dodao da su takvom stanju u društvu pozvani doprinijeti i laici aktivni u Crkvi.

U tom procesu, smatra Kardinal, prvi potez ne povlači kler jer je on zadužen za poučavanje i produbljivanje socijalnog nauka Crkve, već laici koji će probuditi nove inicijative.

„Neka ovo predstavljanje bude znak u kretanju nabolje u našem hrvatskom društvu jer situacija vapi i zove“, zaključio je kardinal Bozanić.

Zbornik2

 
Osim kardinala Bozanića, riječ su uputili i predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te sisački biskup Vlado Košić.

Zbornik3

O Zborniku su govorili dr. Stjepan Baloban, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i urednik Zbornika, dr. sc. Drago Čengić s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Petar Lovrić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Zbornik4

 
Zbornik su uz dr. Stjepana Balobana uredili izv. prof. dr. sc. Gordan Črpić i dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac. Tekst i fotografija: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Hrvatsko katoličko sveučilište