Hrvatska u Prvom svjetskom ratu novi je dokumentarni serijal koji se od 5. studenog počinje prikazivati na Prvom programu Hrvatske televizije. U četiri epizode vodit će vas kroz vojne i političke događaje toga vremena, pružajući uvid u atmosferu koja je prethodila Velikom ratu, uzrocima i tijeku ratnih zbivanja te sudbini Hrvatske i Hrvata u njemu. 

S početkom emitiranja serijala, HRT je pripremio i posebnu stranicu u sklopu web stranice HRT-a na kojoj se mogu pronaći najave, različite zanimljivosti i inserte iz serijala. Isto tako, gledatelji će na stranici moći ostavljati svoje dojmove i komentare. 

Hrvatska televizija poziva gledatelje da, ako u svome obiteljskom albumu imaju fotografije svojih rođaka koji su sudjelovali u Prvom svjetskom ratu i žele s njima podijeliti uspomenu na njih, mogu ih poslati na adresu: prvi.svjetski.rat@hrt.hr.

Potrebno je navesti tko je na fotografiji te kada je i gdje snimljena. Tako će se kreirati naš zajednički album kao sjećanje na pretke čiji je život obilježio Veliki rat.

5. studenog – Put prema ratu
Prilike u svjetskoj politici početkom 20. stoljeća upućuju na veliku nepomirljivost svjetskih sila.

Politikom Srbije prema Bosni i Hercegovini carska Rusija ulazi duboko u geopolitički prostor Austro-Ugarske. Hrvatska, iako sama nesvjesna svih dometa panslavenske agresije, također je uvučena u prostor nesigurnosti.

                         

Nakon atentata u Sarajevu stvoreni su svi preduvjeti za rat. Kroz sjećanja naših mobiliziranih vojnika, sačuvanih u memoarskoj literaturi, ulazimo u događanja Prvog svjetskog rata.

Scenarij potpisuju Krešimir Čokolić i Filip Hameršak, režiju Krešimir Čokolić. Gosti komentatori u filmu su izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek i doc. dr. sc. Ivan Bulić. 

 

Izvor: www.hrt.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište