Hrvatska misionarka na Islandu s. Celestina Gavrić, članica družbe karmelićanki BSI prvoga dana boravka u Hrvatskoj u srijedu, 11. lipnja posjetila je Hrvatsko katoličko sveučilište.

 

Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić izražavajući dobrodošlicu na HKS, kratko je predstavio ovu visokoškolsku instituciju. U razgovoru je s. Celestina na upit rektora Tanjića predstavila stanje Katoličke Crkve na Islandu, gdje je od ukupnog broja stanovništva njih nešto više od 3% katolika. Rektor Tanjić se posebno zanimao za aktivnosti svećenika i redovnica, te se u ovoj prigodi prisjetio i studentskih dana u Rimu gdje mu je jedan kolega bio upravo svećenik Islanđanin, trenutno na službi u Engleskoj.

S. Celestina bila je ugodno iznenađena kako samom zgradom HKS-a koju je vidjela prvi puta, tako i aktivnostima i zalaganjima djelatnika HKS-a. Napomenula je, da koliko joj pastoralne mogućnosti dozvoljavaju, putem interneta prati aktivnost HKS-a.

Rektor Tanjić zamolio je gošću da u svoje molitve uključi i ovu mladu crkvenu visokoškolsku ustanovu, kao i sve njezine djelatnike i studente, što je s. Celestina rado obećala.

S. Celestina Gavrić je kao hrvatska misionarka otišla s prvom grupom karmelićanki 1985. godine u Brazil, a od tamo je 2001. godine došla na Island. Danas na Islandu djeluju još tri karmeličanke Brazilke, jedna iz Kameruna i jedna iz Nikaragve. U Akureyri sestre vode dječji vrtić, a s. Celestina djeluje u župnom pastoralu na istoku Islanda u Egilsstaðiru.

Tekst i fotografija: Marija Belošević

 

Hrvatsko katoličko sveučilište