Zaposlenici i vanjski suradnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta po prvi put su zajedno hodočastili u ponedjeljak, 12. srpnja 2021. u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Hodočastili su u zahvalu Nebeskoj Majci za 15 godina postojanja i djelovanja HKS-a te za zajedničku molitvu za potrebe svoje sveučilišne zajednice.

Najprije su zajedno izmolili pobožnost križnog puta, a zatim su slavili svetu misu. Predsjedatelj slavlja bio je rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić, u zajedništvu sa sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Gbènoukpom Singbom i svećenicima koji djeluju i rade Sveučilištu. Pobožnost križnog puta predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak. U molitvenom dijelu sudjelovali su nastavnici i djelatnici Sveučilišta.

„Danas smo kao sveučilišna zajednica HKS-a po prvi put uoči blagdana Majke Božje Bistričke hodočastili u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Na taj način željeli smo izraziti zahvalnost Majci Božjoj za 15 godina postojanja HKS-a, za sve milosti koje smo po njenom zagovoru, snagom Kristovog Duha, zadobili tijekom 15 godina, na dobro Crkve i hrvatskoga naroda“, rekao je rektor Tanjić.

Izrazio je nadu da će hodočašće HKS-a postati tradicionalno. „Time ćemo i mi kao sveučilišna zajednica pokazati svoju vjeru, nadu, odanost Majci Božjoj i pokazati koliko nam je važno da i na taj način naše Sveučilište raste, razvija se i napreduje“, zaključio je.

Sveučilišni kapelan vlč. Singbo rekao je, u vezi s Evanđeljem dana, da je „znakovito da nas Isus upozorava da se potpuno opredijelimo za njega, bilo da vršimo neku službu u društvu, kao što smo mi nastavnici jednoga sveučilišta, bilo u našim obiteljima, da on bude na prvom mjestu“.

„Mislim da će nam kao takvoj ustanovi – ako nastojimo stavljati Isusa na prvo mjesto – definitivno sve ići kako treba jer bez njega, uostalom, naša ustanova nema nikakvu posebnost, ni ikakvog smisla“, istaknuo je.

„Zato nas Isus danas poziva da ga stavljamo na prvo mjesto, i onda će sve drugo što može biti u obliku nagrade, bilo na ovom svijetu, bilo u vječnosti, doći samo po sebi. Osobita je milost i da možemo preporučiti naše obitelji, obitelji naših djelatnika i zaposlenika Majci Božjoj, ali i s druge strane da možemo predati njezinom zagovoru rad našeg Sveučilišta koje iz godine u godinu raste, ali ne može opstati bez njezinog zagovora“, zaključio je vlč. Singbo.

Hodočasnici su u Svetištu ostavili i spomen-ploču na prvo zajedničko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj.