Studenti i djelatnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta bili su na hodočašću u Rimu od Uskrsa navečer 1. travnja do 6. travnja pod vodstvom sveučilišnoga kapelana Odilona Singboa i patera Ivice Muse. Na svome su putovanju posjetili Assisi, Rim, Vatikan i Orvieto.

Hodočasnici su odsjeli u Domus Croata, Domu hrvatskih hodočasnika „Blaženi Ivan Merz“, a svakodnevno ih je autobus vozio do centra Rima gdje su pješice razgledavali mnoge crkve i druge kulturne znamenitosti, ili kako bi pater Musa rekao, „bisere“.

 

Prvoga dana, nakon noćnog putovanja, hodočasnici HKS-a su stigli u Assisi, rodno mjesto sv. Franje Asiškoga i sv. Klare, gdje su nakon razgledavanja grada slavili svetu misu u kapeli Siksta IV. u bazilici sv. Franje. Nakon večere u Domusu Croata, HKS-ovci su prošetali Rimom kraj Španjolskih stuba (tal. Scalinata della Trinità dei Monti) na Španjolskom trgu (tal. Piazza di Spagna) i Fontane di Trevi. Jednom mladom paru naših hodočasnika ovo će putovanje ostati u sjećanju cijeloga života, ne samo zbog divnog duhovnog iskustva, nego i zbog zaruka na Fontani di Trevi. Na nakanu novopečenih zaručnika prikazana je sveta misa u četvrtak u crkvi Hrvatskog papinskog zavoda svetog Jeronima.

 

U utorak su hodočasnici slavili svetu misu u katakombama pape Kalista što je bilo jedno nesvakidašnje i  posebno duhovno iskustvo, a nakon podneva obilazili su bazilike i crkve antičkoga Rima.

 

Za svoj treći dan hodočašća, hodočasnička je grupa svetu misu slavila u Domusu Croata, a zatim su bili na audijenciji sa Svetim Ocem. Nakon šetnje kroz Vatikan i barokni Rim, Piazzu Navona naši su studenti i djelatnici razgledali uz fini gelato koji su kupili putem. Posjetili su i Papinsko sveučilište Gregoriana gdje je hodočasnike dočekao pater Alan Modrić, profesor na Gregoriani. 

 

U četvrtak su se hodočasnici vratili u Vatikan gdje su razgledavali veličanstvenu baziliku svetoga Petra te se popeli na kupolu. Popodne su se okrijepili uz gelato iz najpoznatije slastičarnice u Rimu, Giolitti, a večernju su misu slavili u crkvi u sklopu spomenutog Papinskog zavoda svetoga Jeronima zajedno s hodočasnicima iz Posušja.

 

Nakon četiri vjerom i veseljem ispunjena dana, hodočasnici HKS-a su krenuli kući, ali su usput posjetili gradić Orvieto, mjesto gdje se dogodilo euharistijsko čudo. Tamo su slavili misu u katedrali i razgledali taj gradić na brdu. Time je završilo prvo hodočašće Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Rim. Umorni, ali sretni i ispunjeni, s nadom da će se i sljedeće godine vratiti u Vječni grad i Vatikanske muzeje, naši hodočasnici stigli su pred Sveučilište oko ponoći.