Na poziv Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara, Ogranak Rijeka, studenti i nastavnici Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta na čelu s pročelnicom doc. dr. sc. Martom Čivljak u subotu 12. svibnja 2018.  hodočastili su na Trsat u Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci. Povod hodočašća i susreta bila je proslava Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježavao istoga dana.
HKDMST srdačno nas je dočekalo, a pozdravila nas je predsjednica riječkog ogranka Nada Strčić, magistra sestrinstva, koja je u svom govoru istaknula kako današnjim danom od srca želimo zahvaliti Gospodinu na pozivu sestrinstva koji nam je darovao te svoj poziv posvetiti Majci Mariji da bdije nad svakim našim korakom i postupkom, da se ne umorimo živeći i radeći kao katoličke medicinske sestre u smislu da navješćujemo Nadu, Ljubav, Strpljenje i Prihvaćanje. Nakon okupljanja i riječi dobrodošlice  uslijedila je zajednička pobožnost Križnoga puta sa razmišljanjima Majke Terezije, kojoj se ove godine obilježava 40 godina od njenog pohoda u trsatsko Svetište, a koja je ujedno i zaštitnica Odjela za sestrinstvo HKS-a. Svetu misu u 12 sati u bazilici Svetišta predvodio je duhovnik Društva fra Tomislav Šanko u koncelebraciji sa našim sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Gbènoukpo Singbo.

Fra Tomislav u svojoj se homiliji zaustavio obrazlagajući što znači ostati uz čovjeka, naročito onog bolesnog i potrebitog, što danas znači položiti svoj život i dati najbolji dio sebe. Podsjetio nas je kako i danas treba  poslušati Marijine riječi „vina nemaju“ i napuniti ćupove vodom, onim što mi jesmo, na način da darujemo sebe bližnjemu onakvim kakvi jesmo, a Isus će naše slabosti, vodu, preobraziti u najbolje vino, odnosno lijek potreban čovjeku. Misno slavlje svojom pjesmom uveličao je Zbor Svetišta Majke Božje Trsatske pjevajući pučke vazmene i marijanske pjesme koje su nas uz molitvu na poseban način ujedinile u slavlju euharistije i ophoda oko oltara Gospe Trsatske.

Poslije mise i zajedničkog ručka i druženja u Auli Ivana Pavla II. slijedila je molitva krunice s prigodnim razmatranjima nakon koje su se okupljeni uputili u obilazak samostanske riznice i Kapele zavjetnih darova uz ponovni ophod oko oltara Gospe Trsatske oprostivši se tako od nje. Prije povratka u Zagreb, studenti i nastavnici imali su slobodno vrijeme, u kojem je većina odabrala posjetiti Trsatsku gradinu i uživati u zajedničkom druženju s pogledom na Kvarner.

Po riječima pročelnice Marte Čivljak, mladost je toga dana preplavila trsatsko Svetište i donijela sliku nade da sestrinska profesija ne nestaje, naprotiv, učvršćeni duhovnom dimenzijom, izlazi  mladi, produhovljeni kadar koji bolesnom čovjeku pristupa očima Krista.

Tekst: Josip Strčić i Terezija Gložinić