Nastavnici i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta uputili su se u subotu, 21. rujna 2013. godine na hodoćašće u Krasno u Gospićko-senjskoj biskupiji. Tom prigodom slavili su euharistiju u svetištu Majke Božje Krasnarske koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović zajedno s rektorom HKS-a prof. dr. sc. Željkom Tanjićem.
Crkva Majke Božje Krasnarske, izgrađena u 18. stoljeću na temeljima srednjovjekovne crkvice, poznata je po mnogobrojnim čudim, a neke od njih je u 19. stoljeću zapisao nekadašnji krasnarski župnik Milan Pavelić. Prema njegovim zapisima Gospa od Krasna pomagala u olujama na moru i nesrećama na kopnu, u teškim bolestima, u suhim godinama i svakojakim drugim nevoljama, a pobožni vjernici su u udubini oltara ostavljali brojne znakove kao zahvalu za Gospine milosti. Crkvu krasi Gospin kip na glavnom oltaru, dok najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop sa oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine.
Nakon misnog slavlja, zajedničkog fotografiranja i ručka uputili su se u Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu koji objedinjuje znanost, umjetnost i turizam te svoje posjetitelje oduševljava raznolikim i originalnim sadržajem. Posjet velebisktom kraju upotpunjen je i posjetom Pivovari Ličanka kroz koju je nastavnike i djelatnike HKS-a proveo vlasnik Karlo Starčević
Ispunjeni ovim lijepim zajedničkim druženjem djelatnici HKS-a spremni su za još jednu novu akademsku godinu.

Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj potječe iz 1219. godine. ” U šumi krasnarskoj, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Ali prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi. Videći narod te događaje, sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podiže žrtvenik.”

 

[cycle3-ob]

 

Hrvatsko katoličko sveučilište