U subotu 19. ožujka 2016. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16 u Zagrebu, održat će se znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem „Opstretički šok“.

Porođajno krvarenje, sepsa i drugi teški veliki sindromi u danas su vodeći uzroci majčinog mortaliteta u razvijenom svijetu i zemljama u razvoju. Opstetrički šok, kao najteža komplikacija navedenih stanja, specifično je stanje šoka povezanog sa trudnoćom, porođajem i babinjem koju će sudionici ovog znanstvenog skupa, porodničari, anesteziolozi i primalje, obraditi u novom, aktualnom svjetlu suvremenih saznanja i terapijskih mogućnosti.

Multidisciplinarnost i interdisciplinarnost, organizacija i komunikacija te smjernice u prepoznavanju i liječenju opstetričkog šoka glavne su odrednice ovoga simpozija u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu.

Skup je prvi takav iz ove životno-ugrožavajuće problematike na našim prostorima. Očekuje se sudjelovanje liječnika, primalja, medicinskih sestara, studenata i doktoranta iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

 

Opstretički šok_program2

Opstetrički šok_program rgb3

 

Hrvatsko katoličko sveučilište