Na 9. Susretu hrvatske katoličke mladeži Dubrovnik 2014. sudjelovali su uz brojne mlade iz Hrvatske i svijeta i naši sudenti. Na putovanju pratili su ih rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, dr. sc. Krunoslav Novak i asistentica na Odjelu za sociologiju Valentina Kanić.
Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 26. travnja 2014. započeo je programom u 11 sati na Stradunu. Kiša, koja je nesmiljeno padala, nije omela program i mlade koji su zajedno molili i pjevali. 

U popodnevnim satima mladi su se sa svećenicima i dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem preselili u Gruž na središnje misno slavlja. Euharistijsko slavlje koje je u gruškoj luci predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija Alessandra D’Errica, tri nadbiskupa mons. Želimira Puljića, mons. Marina Barišića i mons. Đuru Hranića, sedam biskupa: mons. Miju Gorskog, mons. Josipa Mrzljaka, mons. Nikolu Kekića, mons. Antu Ivasa, mons. Slobodana Štambuka, mons. Dražena Kutlešu i mons. Vladu Košića, te pet biskupa iz susjednih zemalja i petstotinjak svećenika, okupilo je oko 35.000 mladih.  Između ostalog biskup Uzinić je poručio mladima: “Budući da nas je Bog stvorio i želi nas slobodne, ta sloboda ne smije biti sloboda zla i grijeha, to je sloboda Duha Svetoga, koja ima samo neka ograničenja – ljubi Boga iznad svega i bližnjega kao sebe samoga, takav čovjek može biti zaista slobodan“.

Program prvog dana nastavljen je bogatim večernjim duhovno zabavnim programom na Stradunu, u staroj gradskoj jezgri. Stradun je na svakom koraku odisao radošću, veseljem, pjesmom, plesom i nezaboravnim ozračjem koje samo mladi mogu prirediti, izvješteno je na mrežnim stranicama susreta. Mladi volonteri pustili su u zrak 500 balona s led lampicama uz posebne nakane i molitve upućene Ivanu Pavlu II. kojem je večer bila posvećena. 

U nedjelju, 27. travnja 2014. HSK-ovci su sudjelovali na misnom slavlju u Gospinom polju. 

Naši studenti su bili, osim u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, putovali i s drugim župama i organiziranim grupama kao pratitelji ili sudionici grupa. 

Zajednička molitva, pjesma i druženje obilježili su ovo sjajno iskustvo. 
Naša grupa HKS-ovaca boravila je u župi svetog Mihajla na Lapadu. Na poseban način zahvalni su svojim domaćinima, svim obiteljima koje su ih s puno ljubavi i pažnje prihvatile u svojim domovima i tako ih sve obogatile novim dragocjenim iskustvom koje će dugo pamtiti. Od srca zahvaljuju velečasnom Željku Kovačeviću, gospođi Slavici Prkačin koja je koordinirala smještaj i volonterki Anamariji, četrnaestogodišnjoj djevojci učenici 1. razreda gimnazije, koja ih nije ispuštala iz vida, brinula se o njima i pokazala svojim primjerom kako i mlade osobe mogu djelovati u zajednici zrelo i odgovorno.

Za sve koji su propustili Dubrovnik 2014. najavljujemo već sada Susret hrvatske mladeži 2017. u Vukovaru.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište