Ove godine u lipnju obilježena je 20. obljetnica boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj. Papa je tada posjetio pet gradova: Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. Bilo je to treće i posljednje putovanje u Hrvatsku i stoto apostolsko putovanje Ivana Pavla II. kao hodočasnika. Uzimajući u obzir tri posjeta poljskog pape Hrvatskoj, ta izvanredna vremena i malo znanja poljskog društva o ovoj temi, počasni konzul Republike Hrvatske u Krakovu  g. Paweł Włodarczyk  odlučio je organizirati konferenciju kako bi se poljsko društvo upoznalo s blizinom Ivana Pavla II. hrvatskom narodu.

U ponedjeljak 23. listopada 2023. konferencija „Croatian Relations of John Paul II in Memories, on the 20th Anniversary of the Third Pilgrimage to Croatia and the Hundredth in the World as a Pilgrim Pope” održana je na Papinskom sveučilištu Ivana Pavla II. u Krakovu. Suorganizatori konferencije bili su Papinsko sveučilište Ivana Pavla II. u Krakovu, Jagiellonsko sveučilište i Hrvatsko katoličko sveučilište.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta prisustvovao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je u svom pozdravnom istaknuo koliko je treće putovanje svetog pape Ivana Pavla II. bilo važno i značajno za Hrvate u Domovini i svijetu. „Hrvati će se sjećati ovog Papinog posjeta osobito po tome što je u Dubrovniku blaženom proglašena prva Hrvatica u povijesti Marija Petković, bl. Marija Propetog Isusa, utemeljiteljica Kćeri Milosrđa. Vjerujem da će se ovaj posjet Svetog Oca pamtiti i po njegovim porukama o obitelji, putu Crkve i naroda koji okuplja te kako je papa Ivan Pavao II. isticao svoju potporu integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Sveti Ivan Pavao II. ostaje “naš Papa” zbog niza razloga, a jedan od njih je proglašenje blaženim Alojzija Stepinac u Mariji Bistrici 1998.“- rekao je rektor Tanjić.

Sve okupljene obradovalo je prisustvo kardinala Stanisława Dziwisza, osobnog tajnika svetog Ivana Pavla II., koji je, pozdravivši cijenjeni skup, održao uvodno predavanje „John Paul II’s perception of Croatians through the eyes of his personal secretary“. Uvodno predavanje održao je i hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević koji je u vrijeme trećeg Papinog posjeta bio tajnik državnog odbora za doček Svetog Oca.

Uz druge izlagače iz Hrvatske, Slovačke i Poljske, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta izlaganja su održale doc. dr. sc. Miriam Mary Brgles „Sculpture as a medium and knowledge: memory of the visit of Pope John Paul II to Croatia“ i studentice Sveučilišnog odjela za komunikologiju Barbara Poslek i Emanuela Mihaela Batarelo „Perception of Pope JP II and the resonance of his Message among contemporary young Croatians“. U sklopu konferencije organizirana je izložba o Hrvatskoj u organizaciji ureda Hrvatske turističke zajednice u Krakovu.

Tijekom boravka u Krakovu rektor Tanjić i rektor Papinskog sveučilišta Ivan Pavao II. prof. dr. sc. Robert Tyrała obnovili su Sporazum o suradnji na temelju kojeg već plodna suradnja između dvaju sveučilišta. Potpisivanju su prisustvovali hrvatski veleposlanik u Poljskoj  Tomislav Vidošević i počasni konzul Paweł Włodarczyk. 

Rektor Tanjić zajedno s prof. dr. sc. Antom Crnčevićem s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obišli su novi kampus Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. u Krakovu koji u cijelosti financira poljska vlada u iznosu većem od 50 milijuna eura. Tijekom obliska posjetili su svuečilšnu knjižnicu gdje su između ostalog vidjeli originalni manuskript magistarskog rada svetog Ivana Pavlog II., najvažniji primjerak u zbirci.  

U nedjelju 22. listopada 2023. rektor Tanjić i profesor Crnčević zajedno sa sudionicima konferencije sudjelovali su u svečanom euharistijskom slavlju koje je u svetištu Ivana Pavla II. u Krakovu predvodio kardinal Stanislav Dziwisz. Na tom slavlju posebno su molili za Sveučilišni odjel za sociologiju kojega je zaštitnik sveti Ivan Pavao II. Tog istog dana posjetili su svetište Božanskog Milosrđa.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište