Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Predavanje: “Mit i filozofija u Čileu i Iberskoj Americi”

KADA: 29.05.2018.

Poštovani,

srdačno Vas pozivamo u utorak 29. svibnja 2018. u 12 sati na predavanje Mit i filozofija u Čileu i Iberskoj Americi koje će održati profesor Gabriel Castillo Fadić u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“.

 

Onako kako povijest zapadne misli obično doživljava filozofiju kao nadilaženje mita, u Čileu i Iberskoj Americi neka su mišljenja doprinijela stavu o nepostojanju čvrstih mitoloških obrazaca, ili čak o jezičnoj neprikladnosti, nepostojanju samostalne i snažne filozofije. No, što shvaćamo pod pojmom mita i na koji je način moguće govoriti o filozofiji? Na temelju konkretnih slučajeva, na predavanju će se pristupiti ovom klasičnom pitanju, veoma prisutnom u Španjolskoj u razdoblju Generacije 1898. i u Iberskoj Americi XX. stoljeća.  S jedne strane, nastojat će se dokazati neodvojivost mita i filozofije (vidljivost nekih obrazaca zahtjeva filozofsku svijest koja je povijesno nedostatna), a s druge strane, stvaralačka manjkavost profesionalne, sveučilišne filozofije, nasuprot pojavi esejistike i drugih oblika intelektualnog izražavanja koji predstavljaju dominantnu neslužbenu filozofiju. – navodi u najavi svog predavanja profesor Gabriel Castillo Fadić.

 

 Gabriel Castillo Fadić redoviti je profesor i direktor Instituta za estetiku Čileanskog papinskog katoličkog sveučilišta. Doktorirao filozofiju i estetiku na Lettres-Sciences Humanies (Sveučilište u Parizu I Panthéon-Sorbonne: 1998). Njegova polja nastave i istraživanja su suvremena komparativna teorija estetike, rezidualni imaginarij u Čileu i Iberskoj Americi, filozofija glazbenog izraza i estetika javnoga prostora. Autor je knjiga: Musiques du XXème siècle au sud du río Bravo: Images d’identité et d’altérité (Glazba XX. stoljeća južno od rijeke Bravo: Slike identiteta i alteriteta) (Paris, l’Harmattan: 2006) i Noćne estetike: republikanski esej i kulturalne predodžbe u Čileu i Iberskoj Americi (Santiago, PUC: 2003), kao i brojnih znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama. Sada vodi istraživanje Intermedijalnost, utopija i tehnološka anticipacija u čileanskom republikanskom imaginariju (1870-1978) (Proyecto Fondecyt 1160955). Priprema dvije nove knjige: Svjetlo, modernost i predodžba u Čileu, 1910-2010: retoričke upotrebe svjetla u fotografiji, filmu, institucionalnim diskursima i kritičkim tekstovima (s profesorima Pablom Corrom i José Pablom Conchom) i Kinematografski ciklus čileanske televizije (1965-1978): sekundarne slike, vrijeme i povijest (s prof. Pablom Corrom).